TASR/AP
StoryEditor

Aj členovia kráľovských rodín sa pre lásku vzdávajú peňazí a titulov. Nie všetky osudy však dopadli šťastne

Eliška Trpíšková10.10.2021., 12:00h
To, že sa princ Harry vzdal niektorých výsad kvôli Megan Markle je už obohraná historka, no počul si o princeznej Mako, kráľovi Edwardovi VIII. alebo princovi Frisovi? Tieto príbehy ťa presvedčia o tom, že kvôli láske je človek ochotný urobiť naozaj čokoľvek ...
Lajkuj Brainee.sk na

Japonská princezná Mako

Začnime najčerstvejším prípadom, ktorým je láska medzi princeznou Mako a jej snúbencom Keiom Komurom. Ich plánovaná svadba doslova polarizovala japonskú spoločnosť. Princezná Mako je najstaršou dcérou korunného princa Fumihita a neterou japonského cisára Naruhita, čo v praxi znamená, že svadbou s „bežným“ smrteľníkom by princezná Mako prišla o svoj titul.

Japonské tradície sú nastavené veľmi striktne a ohromujúco viditeľne v prospech mužských následníkov trónu – ak si princ vezme bežnú občianku, môže si v kľude ponechať všetky svoje tituly, no ak sa vydá za bežného občana princezná, príde absolútne o všetko a musí opustiť cisársky dvor. Mako a Kei sa spoznali pred ôsmimi rokmi na Kresťanskej univerzite v Tokiu a v roku 2017 sa zasnúbili s tým, že svadbu budú mať v roku 2018. To im však kvôli rodinným sporom Keia Komura nevyšlo.

Kei totiž údajne dlží bývalému snúbencovi jeho matky nemalú sumu peňazí, ktorú mu požičal na školné. Podľa portálu Japan Times sa ich spory mali v posledných rokoch vyhrotiť. Jediný človek široko ďaleko, ktorý podporuje ich svadbu, je princeznin otec Fumihito. Ten sa vyjadril, že so svadbou súhlasí pod podmienkou, že si Kei vyrieši svoje peňažné spory.

Ďalšou tradíciou kráľovskej rodiny je, že odídený člen dostane vyše milióna dolárov. Princezná Mako však peniaze odmietla v reakcii na finančné problémy svojho snúbenca, čím chcela dať najavo, že ich situácia nie je až taká vážna a zvládnu ju vyriešiť aj bez podpory cisárskeho dvora. Mako sa tak stane historicky prvou členkou kráľovskej rodiny, ktorá nebude mať tradičnú kráľovskú svadbu. Zamilovaná dvojica by mala po svadbe odísť do USA, kde Kei momentálne pracuje ako právnik. Niektorí tvrdia, že svadba sa uskutoční ešte tento rok, iní zasa hovoria, že termín svadby ešte sále nie je stanovený.

TASR/AP

Japonská princezná Sayako

Ešte chvíľu zostaneme v Japonsku a tentokrát sa pozrieme na ďalšieho vyvrheľa kráľovskej rodiny. Kauza sa odohrala ešte v roku 2005, kedy sa princezná Sayako rozhodla opustiť cisársky dvor pre lásku a vydať za „nešľachtica“ menom Yoshiki Kuroda. Prineczná Sayako, ktorá bola jedinou dcérou cisára Akihita a cisárovnej Michiko bola kvôli tomu nútená vzdať sa titulu a členstva v kráľovskej rodine. Po svadbe si osvojila priezvisko svojho manžela. Princezná Sayako očividne v Japonsku nastolila trend, ktorý sa zapáčil aj princeznej Mako.

Thajská princezná Ubolratana

Táto kontroverzná princezná prekvapila thajskú verejnosť nejedenkrát a jej život pripomína horskú dráhu. Všetko to začalo v momente, keď sa princezná Ubolratana vydala za svojho amerického spolužiaka menom Peter Ledd Jensen v roku 1972. Dcéra thajského kráľa Bhumibola Adulyadeja tak okamžite stratila titul „kráľovská výsosť.“

V roku 1998 sa však dvojica rozviedla a Ubolratana sa chvíľu nato spolu s jej tromi deťmi vrátila späť do Thajska. Princezná sa považuje za veľmi sčítanú a múdru ženu, keďže z USA si priniesla až tri vysokoškolské tituly – z matematiky, biochémie a z verejného zdravotníctva. Zaujímavosťou je, že na majstrovstvách Juhovýchodnej Ázie si vybojovala spolu s jej otcom zlatú medailu v jachtingu a v roku 2019 sa dokonca uchádzala o post premiérky.

Mala naozaj veľké šance vyhrať, no jej kandidatúra bola nakoniec kvôli jej kráľovskej krvi vyhlásená za protiústavnú. Princezná Ubolratana sa pred vstupom do politiky venovala hereckej kariére a taktiež charite. Jeden z najtemnejších období jej života bola strata synčeka, ktorý sa utopil počas cunami.

TASR/AP

Holandský princ Johan Friso

Dokonalým príkladom rodinného zavrhnutia je druhý syn kráľovnej Beatrix – princ Friso. Práve ten v roku 2004 abdikoval a vzdal sa trónu kvôli svojej nastávajúcej manželke Mabel Wisse Smit. Ich láska sa však nestretla s porozumením u kráľovskej rodiny a tobôž nie u holandského parlamentu, ktorý mu nedal požehnanie na sobáš.

Dôvodom malo byť to, že Mabel neozrejmila svoje „priateľstvo“ s drogovým barónom Klaasom Bruinsmanom počas jej štúdia na vysokej škole. Vtedajší premiér Jan Peter Balkenende sa podľa portálu Prestige vyjadril, že v žiadnom prípade nepredložia zákon, ktorý by schvaľoval jej vstup do kráľovskej rodiny.

Princ Friso sa údajne presťahoval s Mabel do Londýna a mali spolu dve deti. Ich životy však postihla tragédia v roku 2013, kedy princa zasypala lavína a po roku a pol v kóme napokon zomrel.

TASR/AP

Anglický kráľ Eduard VIII.

Písal sa rok 1936 a vtedajší anglický kráľ Eduard VIII. sa rozhodol abdikovať kvôli láske. V tej dobe išlo o naozaj nezvyčajný krok a nesplniť si svoje kráľovské poslanie bolo nepredstaviteľné. Ešte bizarnejšie pre kráľovský dvor bolo, že Eduardova nastávajúca Wallis Simpsonová bola už dvakrát rozvedená a anglikánska cirkev sa stavala proti manželstvu po rozvode.

Nehovoriac o dvojnásobnom rozvode. Keďže si to kráľ Eduard všetko uvedomoval, rozhodol sa svoju korunu prenechať mladšiemu bratovi Jurajovi VI. Neskôr mu bol ponúknutý náhradný titul vojvodu z Windsoru. Eduard bol na tróne necelý rok a pár sa nakoniec vzal v Londýne. Celý svet ho dnes pozná ako panovníka, ktorý sa vzdal toho najvyššieho titulu pre milovanú ženu.

Kráľ Karol II. Rumunský

Prenesme sa do histórie a nazrime do komplikovaného života kráľa Karola II. Rumunského, ktorý bol prinútený abdikovať presne dvakrát – raz kvôli láske, keď ho prichytili pri tom, ako mal aféru s francúzskou ženou v roku 1925 a druhýkrát to bolo z politických dôvodov, kedy bol v roku 1940 nútený odísť do exilu. Napokon sa rozhodol vziať si ženu neurodzeného pôvodu, Magdu Lupescu, aj napriek tomu, že bol stále ženatý. Počas jeho života si vyslúžil prezývku playboy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:30