TASR/AP,Prekt media
StoryEditor

Tajný majetok Putinovej milenky a Babišov zámok. Pandora papers odhaľuje podivné transakcie boháčov, nechýba Shakira

somČTK04.10.2021., 16:00h
Bezprecedentný únik dokumentov označovaných ako Pandora Papers, odhalil, ako superbohatí používali offshore spoločnosti na hromadenie majetku a uskutočňovanie transakcií.
Lajkuj Brainee.sk na

O podozrivých finančných transakciách stoviek politikov a ďalšíchvplyvných a známych ľudí z viac ako 90 krajín informovalo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov v rámci projektu Pandora Papers.

Najväčší únik v histórii

Podľa českého serveru investigace.cz, ktorý sa do projektu zapojil sa kauzy týkajú 300 Čechov a tiež českého premiéra Andreja Babiša.

Novinári získali viac ako 11,9 milióna finančných záznamov a 2,94 terabajtov utajovaných informácií od 14 offshorových spoločností. Na projekte sa podieľalo cez 600 novinárov zo 117 krajín sveta a približne 150 médií.

V porovnaní s podobnými únikmi z minulosti, ako boli Panamské dokumenty, Paradise Papers či databáza Offshore Leaks (Úniky v daňových rajoch), ide o väčší objem uniknutých dát.

Podozrivé transakcie

Majetok v Británii a Spojených štátoch v hodnote 100 miliónov dolárov podľa dnes zverejnených dokumentov tajne zhromaždil jordánsky kráľ, zatiaľ čo niekdajší premiér Blair spoločne s manželkou ušetril cez 312-tisíc libier na dani z nákupu nehnuteľnosti pri kúpe svojej londýnskej kancelárie, uviedol server BBC.

Dokumenty sa týkajú aj azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho rodiny, ktorí sú podľa investigatívcov zapletení do nákupov britských nehnuteľností v hodnote viac ako 400 miliónov libier. Rodina, dlhodobo obviňovaná z korupcie, nakúpila okrem iného londýnsky blok kancelárskych budov pre prezidentovho 11-ročného syna.

Putinova milenka s tajným majetkom

Ruského prezidenta Vladimira Putina zasa dokumenty spájajú s tajným majetkom v Monaku. Štátnikovo meno sa v dokumentoch priamo neobjavuje, spomenutých je však niekoľko ľudí z jeho blízkeho okolia vrátane jeho priateľa z detstva Pjotra Kolbina. Toho kritici označovali za „peňaženku“ pre Putinovo bohatstvo, píše denník The Guardian.

V dokumentoch sa spomína aj jeho údajná tajná milenka Svetlana Krivonogikh, ktorá má mať veľký utajovaný majetok. V septembri 2003 jej offshore spoločnosť s názvom Brockville Development Limited-prostredníctvom dvoch ďalších panamských spoločností kúpila luxusný byt na štvrtom poschodí v Monte Carle. V tom čase mala bývalá študentka ekonómie, ktorá mala Putinovi porodiť dcéru, iba 28-rokov. Podľa správ tiež získala byt v Petrohrade a ďalšie cenné aktíva.

Lieta v tom aj Babiš

Pri lídroch štátov ešte ostaneme. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa pred voľbami staval do role veľkého protikorupčného bojovníka, tesne pred víťazstvom vo voľbách v roku 2019 presunul svoj majetok do tajnej offshorovej firmy.

Český premiér Andrej Babiš, ktorého o pár dní čakajú voľby, si podľa záznamov cez offshorové firmy poslal takmer 400 miliónov korún, za ktoré potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére. Predseda vlády obvinenia odmietol a pre ČTK povedal, že ide o pokus o očiernenie jeho osoby a o ovplyvnenie nadchádzajúcich parlamentných volieb v Česku.

Mafra/ Petr Topič

​Kenský prezident Uhuru Kenyatta a šesť členov jeho rodiny podľa novinárov tajne vlastnili sieť offshorových spoločností. Utajené vlastníctva dokumenty ukazujú aj v prípade najbližších osôb pakistanského premiéra Imrana Chána, vrátane niekoľkých vládnych ministrov a ich rodín.

Dokumenty hovoria aj o viac ako 40 Slovákoch a offshorových firmách s väzbou na Slovensko.

Na zozname sú aj celebrity

Okrem politikov sa v odtajnených dokumentoch objavila napríklad kolumbijská speváčka Shakira, nemecká modelka Claudia Schifferová a legendárny indický hráč kriketu Sačin Tendulkar.

Tendulkarov zástupca tvrdí, že investícia kriketového hráča je legitímna a bola oznámená daňovým úradom.

Shakirin právnik uviedol, že jej offshore účty boli nahlásené a že neposkytujú žiadne daňové výhody. Popová hviezda narodená v Kolumbii sa potykala s daňovými problémami už v minulosti. Napriek tomu, že sa vyhlásila za obyvateľku Bahamských ostrovov, španielske úrady zistili, že v rokoch 2011 až 2014 skutočne žila v Barcelone, ale neplatila dane. Podľa prokuratúry v Španielsku na daniach nezaplatila viac než 14,5 milióna eur. Informovala o agentúra DPA s odvolaním sa na španielske médiá.

Jej tlačový tím neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom uviedla, že kolumbijská superstar je nevinná a všetky dlhy, ktoré spomínali daňové úrady, boli zaplatené.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:52