Fanúšikovia Slovana povzbudzujú počas úvodného zápasu 2. predkola Ligy majstrovMartin Baumann/Tasr
StoryEditor

Fanúšikovia Ferencvárosu prišli do Bratislavy po 30 rokoch. Dúfajme, že sa krvavá história nebude opakovať

Michal Čiernik27.07.2022., 19:00h

Bratislava, 16. september 1992. Celé mesto sa pripravuje na prvý zápas predkola Ligy Majstrov. Slovan Bratislava mal hostiť Ferencváros Budapešť. Nikto si ale nemyslel, že sa tento zápas zapíše do histórie krvavými písmenami. Dnes sa tieto dva tímy stretávaju opäť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ostro sledovaná odveta 2. predkola Ligy majstrov medzi Slovanom Bratislava a Ferencvárosom Budapešť je tu a v uliciach nášho hlavného mesta bude zrejme opäť rušno. V uliciach sme stretli aj prezidenta policajného zboru Štefana Hamrana, ktorý dohliada na poriadok pred zápasom. Na odvetný zápas do Bratislavy prišli prví maďarskí fanúšikovia už o niekoľko hodín skôr. Svoju bojovnú náladu pred zápasom však dávali najavo našťastie len hlasnými pokrikmi a chorálmi. V spolupráci Slovenskej a Maďarskej polície sa prvé autobusy s ultrasom Fradi presunuli bez väčších incidentov k štadiónu. 

Fanúšikovia Ferencvárosu sú už takmer dve hodiny pred zápasom vo svojom sektore. Situácia na štadióne je zatiaľ pokojná. Brány štadióna sa otvorili aj pre fanúšikov Slovana, ktorí postupne prichádzajú. Pred vstupom na štadión prebiehajú dôkladné bezpečnostné kontroly.

image

Fanúšikovia Ferencvárosu dorazili do Bratislavy

Brainee.sk/Denis Púchovský/

Prvý zápas bol naplánovaný do Groupama Arény v Budapešti. Na pár nevraživých chorálov, plagátov, či prepašovanej pyrotechniky sa nič vážne nestalo. Menšie výtržnosti pred zápasom vyriešila Maďarská polícia. Pokutám sa však kluby aj tak asi nevyhnú. Ako uvádza TASR, práve pyrotechnika na zápase, či extrémistické plagáty a pokriky v oboch kotloch, môžu byť dôvodom vysokých pokút. Zápas okrem krásnych gólov priniesol ešte jednu zaujímavosť a to práve účinkovanie spomínaného slovanistu Daniela Antošíka. Slovákovi žijúcemu v Argentíne sa totiž fanúšikovia Slovana poskladali na letenku aj lístok na tento pre neho ikonický zápas. Pred začatím zápasu dokonca na chvíľu vyprázdnili celý sektor hostí a symbolicky nechali Daniela samého sedieť na tribúne ako pred 30 rokmi. Zápas skončil 1:2 pre Slovan, čo určite nedodalo na spokojnosti už aj tak vyburcovaným maďarským fanúšikom.

image

Symbolická fotka Daniela Antošíka po 30 rokoch.

Twitter/lovaszjr/

Pred 30 rokmi bola v Bratislave trošku iná atmosféra

S príchodom maďarských fanúšikov do mesta bolo cítiť isté napätie. Výtržnosti a potýčky pred zápasom sa dali očakávať, neboli však nutné. „Prišli sme a obsadili sme jeden autokemping… Potom prišiel človek, ktorý, ako sa neskôr ukázalo, bol fízel v civile. Prišiel tam, začal niečo mumlať po slovensky a začal si do najmladšieho. Asi o pol sekundy dostal od nás hádam pätnásť úderov a odišiel. O chvíľu tu bolo komando. Bol tam spolu s tým komandom v kuklách, a tak tu bol problém. Skončilo to tak, že som musel špeciálne ja poriadne dostať, pretože si všimli, že som ten, ktorého tu ostatní počúvajú,“  člen Frank City Hooligans, jednej z chuligánskych skupín Ferencvárosa.

Každý, či chcel alebo nie, videl za týmto zápasom niečo iné, niečo viac ako len futbalový zápas. Nebol to len Slovan proti Ferencvárosu. Boli to stáročia slovensko-maďarských konfliktov prenesených na futbalové tribúny. A domáci sme boli my, čo si vtedajší policajti dobre uvedomovali.

Brutálny incident sa vtedy dostal dokonca na pôdu Maďarského parlamentu. Ako uvádza DenníkN Maďarský minister vnútra Péter Boross, ktorý sa neskôr stal premiérom, sa sťažoval na použite špeciálneho protiteroristického komanda na fanúšikov, „čo sa v európskom futbale do vtedy nestalo“. Spomenul aj policajtov, ktorí bili fanúšikov bez rozdielu a kopali aj do ľudí ležiacich na zemi. Podľa neho sa podcenil politický aspekt futbalového zápasu, ktorý bol jedným z najdôležitejších faktorov násilia.

image

Na snímke tribúna s nápisom Nezabúdame 1992 pred úvodným zápasom 2. predkola Ligy majstrov Ferencváros Budapešť - Slovan Bratislava

Martin Baumann/Tasr

Podľa britského novinára Simona Kupera to bola ukážka vtedajšieho slovenského nacionalizmu na čele s premiérom Vladimírom Mečiarom. Ďalší chuligán Ferencvárosa povedal: „Zápas sa skončil rovnako ako vo vojnovom období a podobne dopadla aj polkilometrová cesta k autobusom hostí. Čo bolo v ceste a dalo sa zničiť, sa aj zničilo.“

Inak pekný futbal sledovalo na Tehelnom poli okolo 32 tisíc divákov, z toho podľa niektorých údajov až desať tisíc Maďarov. Slovan vyhral 4:1 a do Budapešti cestoval s postupovými ambíciami.

image

Fanúšikovia Slovana povzbudzujú počas úvodného zápasu 2. predkola Ligy majstrov

Martin Baumann/Tasr

Odveta v Budapešti mala byť pomstou. „Bolo to cítiť vo vzduchu,“ napísal britský novinár Simon Kuper v knihe Football Against The Enemy, ktorý vtedy na zápas do Maďarska pricestoval. Na odvetný zápas slovenskí fanúšikovia necestovali. Až na jedného odvážlivca, v tedy iba šestnásť ročného Daniela Antošíka. „Rozdával rozhovory a pózoval na fotografie. Bol to príjemný skinhed a teraz bol aj národným hrdinom,“ dodal Kuper. Keď hráči Slovana vybehli na predzápasovú rozcvičku, domáci na nich pol hodiny pískali. Kuper vraj nikdy predtým takúto nenávisť na futbale nevidel, nedalo sa to porovnať ani s anglickým derby. „Anglickí fanúšikovia si svoju rivalitu vychutnávajú; tento dav Slovákov doslova nenávidel,“ napísal. Zápas skončil bez gólovou remízou a Slovan postúpil do ďalšieho kola kde nestačil na AC Miláno.

 

 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:37