Reuters
StoryEditor

Tento experiment veľmi nevyšiel. Finále prinieslo tisíce nakazených koronavírusom

ČTK21.08.2021., 13:47h
Vo Wembley bolo 11. júla na zápase medzi Anglickom a Talianskom približne 67-tisíc ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Finále futbalových majstrovstiev Európy v londýnskom Wembley mimoriadne prispelo k šíreniu koronavírusu. Podľa oficiálnych dát britských zdravotných úradov bolo na štadióne pravdepodobne infekčných 2295 ľudí a ďalších 3404 sa podľa všetkého na štadióne nakazilo.

Vo Wembley bolo 11. júla na zápase medzi Anglickom a Talianskom približne 67-tisíc ľudí, domáci tím prehral duel o titul po penaltovom rozstrele. "Euro bola mimoriadna udalosť a nie je pravdepodobné, že na ďalších akciách uvidíme podobný vplyv na šírenie covidu-19," povedala Jenifer Smithová z vládnej zdravotnej agentúry Public Health England (RP).

„Avšak dáta ukazujú, ako jednoducho sa vírus v prípade blízkeho kontaktu šíri, a malo by to byť varovanie pri našej snahe vrátiť sa opatrne k normálu.“

Ďalšie akcie v Británii počas štvormesačného testovacieho obdobia vykázali oveľa menej pozitívnych testov, čísla zhruba zodpovedali celonárodnému priemeru.

Na príklad na Veľkej cene formuly 1 v Siverstone bolo počas troch dní 350-tisíc ľudí a úrady v súvislosti s akciou zistili 585 prípadov nákazy, z ktorých navyše 343 ľudí bolo infekčných už v dobe pretekov. Tenisový Wimbledon s 300-tisíckami ľuďmi v priebehu dvoch týždňov priniesol 881 prípadov.

„Ukázali sme, že dokážeme usporiadať hromadné športové a kultúrne podujatia bezpečne, ale je dôležité, aby ľudia zostali opatrní, keď sa združujú v zaplnenom prostredí. Aby sme mohli túto zimu udržať futbalovú sezónu, divadlá a koncerty bezpečne s plnou kapacitou, apelujte na fanúšikov športu, hudby a kultúry, aby sa nechali zaočkovať,“ uviedol britský minister kultúry Oliver Dowden.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:31