Instagram/rebeka_jancova
StoryEditor

Vychádzajúca hviezda lyžovania Rebeka Jančová: Chcem sa nominovať na olympiádu

Eliška Trpíšková03.07.2021., 16:00h
Porovnávajú ju s Petrou Vlhovou či Veronikou Velez Zuzulovou. Nová nádej slovenského lyžovania o tom, ako skoro nestihla štart na majstrovstvách sveta a aké ciele si stanovila do budúcej sezóny.
Lajkuj Brainee.sk na

Má len 17 rokov a za sebou mnoho významných triumfov. Je členkou Lyžiarskej akadémie Veroniky Velez Zuzulovej a okrem Mirky Poprockej a Antona Borisa ju trénuje aj sám Timotej Zuzula. Jej lyžiarskym vzorom je Francúz Alexis Pinturault a jej obľúbenou disciplínou je obrovský slalom. Túto sezónu sa jej podarilo obsadiť prvé a tretie miesto na majstrovstvách sveta juniorov v Bansku a má našliapnuté na naozaj úspešnú kariéru. V rozhovore ti Rebeka prezradí viac.

Médiá ťa označujú ako možnú nasledovníčku Petry Vlhovej a Veroniky Velez Zuzulovej. Ako to vnímaš ty? Ideš podľa teba ako sa hovorí, v ich šľapajach?

Označovať ma takto môžu. Média budú vždy porovnávať jednu s druhou, no povedala by som, že každá máme skôr takú tú svoju cestu. Postupne sa musíme rozvíjať a každá uvidí, čo dokáže dosiahnuť. Každý sme iní.

Od minulej sezóny si sa znovu výrazne zlepšila. Čomu vďačíš za tento posun?

Určite je podstatné mať veľmi dobrú a kvalitnú prípravu. Hlavne tréningy a tréningové podmienky, aby tie kopce boli rôzne a dalo sa trénovať všetko, čo potrebujeme.

Túto sezónu bolo pre teba asi najväčším úspechom víťazstvo v super-G a bronz v obrovskom slalome na juniorským majstrovstvách sveta v Bansku. Ako hodnotíš tieto úspechy?

Veľmi sa z nich teším. Som hrdá hlavne na to zlato, pretože to bol kopec, ktorý bol naozaj veľmi strmý a ľadový. Predtým na ňom štartovali muži v svetovom pohári a následne muži majstrovstiev sveta juniorov. Potom sme tam išli my, ženy, majstrovstvá sveta juniorov. Takže zjazdovka bola naozaj pripravená pre mužov a bolo to veľmi náročné.

Že vraj si skoro nestihla štart kvôli zabudnutým skeletom od lyžiarok. Skús nám povedať niečo viac o tejto príhode.

Áno. Ráno som nastúpila do kabínky, zobrala som si pretekové lyže, ešte sme brali aj slalomové lyže, aby sme potom po pretekoch išli pojazdiť slalom. Tak som toho mala nejako veľa a zabudla som skelety od lyžiarok v lyžiarni. V kabínke som sa začala obúvať. Dala som si papuče a zistila som, že nemám skelety. Začala som mať stres. Kabínka išla asi 25 minút, tak na medzistanici po desiatich minútach som rýchlo vystúpila.

Archív Rebeka Jančová

​Dole som išla opäť asi desať minút. Približne o 8:20 sme nastúpili do kabínky, 8:30 sme mohli byť na medzistanici a o 8:40 som mohla byť dole. Vbehla som rýchlo do lyžiarne po skelety a naspäť do kabínky. V kabínke opäť stresy, pretože išla až 25 minút a o deviatej bola prehliadka. Prišla som hore, rýchlo som sa obula, nastúpila som na sedačku a tou som vyšla hore. Bolo krátko po deviatej, keď sme prišli na prehliadku. Nakoniec ma tam ukľudnili, že všetko je v pohode, stíhaš, nič sa nedeje. Povedali mi, že kľud a že nech sa páči, môžeš ísť na prehliadku. Potom som si vydýchla, pretože sa mohlo stať, že ma aj nepustia, ak by boli veľmi striktní. Našťastie to dopadlo dobre.

Psychická pohoda zohráva na pretekoch svetového pohára dôležitú úlohu. Ako si s tým dávaš rady ty? Máš svojho mentálneho kouča?

Pracujem s psychologičkou v Dukle Banská Bystrica a potom aj obaja moji tréneri sú pre mňa z časti takými mentálnymi koučmi.

Bola podľa teba táto sezóna náročnejšia ako ostatné v súvislosti s pandémiou koronavírusu?

Určite áno. Tréningových podmienok bolo oveľa menej a bolo náročnejšie zohnať dobré a kvalitné tréningy. Celkovo, aj čo sa tréningov týka, stále sme sa premiestňovali a testovali každé tri dni. Takže to bolo dosť náročné.

Budúci rok budeš mať 18 rokov a čaká ťa kategória starších junioriek do 21 rokov. Ako bude prebiehať tvoja príprava na nasledujúcu sezónu, poprípade čo by si chcela na sebe zlepšiť?

Moja príprava bude prebiehať a súvisieť s tým, že sa chcem nominovať na olympiádu. Na Slovensku je nás menej, takže nominácia bude možná. Čiže to je aktuálne mojím hlavným cieľom – nominovať sa na olympiádu do Pekingu 2022. Ďalším cieľom bude zlepšiť sa technicky a takticky vo vnímaní línie a taktiež aj kondične. V neposlednom rade by som chcela byť lepšia aj po mentálnej stránke. Musím sa dostatočne zlepšiť nato, aby som dokázala bodovať v európskom pohári a následne bodovať pravidelne. Keď už niekto boduje v európskom pohári a potom sa dostane do prvej pätnástky, tak je to človek, ktorý áno môže ísť do svetového pohára skúšať bodovať a skúšať sa tam presadiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 09:26