TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Slováci prehrali na EURO 2020 v druhom dueli so Švédskom 0:1

TASR18.06.2021., 16:56h
Slovenskí futbalisti prehrali vo svojom druhom zápase v E-skupine EURO 2020 so Švédskom 0:1.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Štadióne Krestovskij v Petrohrade rozhodol Emil Forsberg z pokutového kopu v 77. minúte. Slováci majú na konte stále tri body za triumf nad Poľskom (2:1), účinkovanie v základnej skupine uzavrú v stredu 23. júna, keď o 18.00 SELČ nastúpia v Seville proti domácemu Španielsku.

Tréner Štefan Tarkovič urobil dve zmeny v základnej zostave oproti výhre nad Poľskom, namiesto Lukáša Haraslína poslal do hry Martina Koscelníka, Jakuba Hromadu vymenil Patrik Hrošovský. V prvom polčase mali obe mužstvá svoje silnejšie fázy, ale gól nepadol.

V druhom polčase rozhodol o triumfe výberu Tre kronor gólom z pokutového kopu Forsberg.
Po konečnom hvizde tak stále platí, že Slovensko ešte nikdy Švédov nezdolalo. V šiestom vzájomnom súboji, treťom súťažnom, utrpelo tretiu prehru.

E-skupina, 2. kolo, Štadión Krestovskij
Švédsko - SLOVENSKO 1:0 (0:0)

Gól: 77. Forsberg (z 11 m), ŽK: Olsson - Dúbravka, Duda, Weiss ml. Rozhodovali: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nem.), 11.525 divákov.

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson (88. Bengtsson) - S. Larsson, Olsson (64. Claesson), Ekdal (88. Svensson), Forsberg (93. Krafth) - Isak, Berg (64. Quaison)

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (65. Haraslín), Šatka, Škriniar, Hubočan (84. Hancko) - Kucka, Hrošovský (84. Ďuriš) - Koscelník, Hamšík (77. Bénes), Mak (77. Weiss ml.) - Duda

Švédi spočiatku vyčkávali, nenasadili vysoký pressing, ako prvý ohrozil Dúbravku tečovanou strelou S. Larsson. Slovensko prvýkrát zahrozilo v 5. minúte, ale Kuckova hlavička po rohu Hamšíka išla nad. Do zakončenia zo vzduchu sa dostal v 13. minúte aj Lustig, ktorý trafil nad po centri zo štandardky po faule Hubočana pri rohovej zástavke.

Reuters

​Švédi potom prebrali opticky iniciatívu, usadili sa na polovici súpera, ale nič si nevytvorili, lebo slovenská obrana pracovala spoľahlivo. Až v 28. minúte zaujal Berg, ktorý však loptu dobre netrafil. Potom už mali viac z hry Slováci, začali byť nebezpečnejší a dostávali sa do náznakov príležitostí.

V 30. a 37. minúte švédski obrancovia zblokovali dva pokusy Kucku, pri prvom sa slovenský stredopoliar ešte snažil nacentrovať, druhý bol už poriadna strela zo šestnástky. Najväčšiu možnosť mali Slováci v 43. minúte, Augustinssonom urobil chybu v rozohrávke cez Koscelníka, ten zrazil loptu k Dudovi, ktorý ju dal Hamšíkovi do dobrej parkety, kapitánovi SR skákajúca lopta ideálne nesadla a letela mimo. V prvom dejstve to bola najmä taktická bitka.

Do druhého polčasu sa išlo bez zmien a hneď sa mohol zopakovať priebeh zo zápasu s Poľskom s rýchlym gólom v slovenskej sieti. Nebezpečne to skúsil Isak, ale Škriniar sa hodil do jeho strely v poslednej chvíli. V 50. minúte mohol dostať do vedenia Slovákov Duda, jeho projektil z hranice šestnástky tesne minul brvno švédskej brány.

​Tempo hry potom diktovali hráči Tre kronor, boli aktívnejší, ale kompaktne sformovaný slovenský blok sa im dlho nedarilo prekonať. V 58. minúte po Hamšíkovom centri zo štandardky hlavou ohrozil Olsena Kucka, bravúrny zákrok Švéda bol však zbytočný, pískal sa ofsajd.

Na druhej strane okamžite zahrozili Švédi, nebezpečnú hlavičku Augustinssona z malého vápna skvele vyrazil Dúbravka na roh. Aj po ňom nebezpečne hlavičkoval Danielson, našťastie pre SR mimo. O pár okamihov neskôr vypálil vedľa Isak, ale Škriniar strelu zblokoval mimo.

Po vyše hodiny hry vymenil Pekaríka Haraslín a Koscelník sa posunul na post obrancu. V 67. minúte sa do veľkej šance dostal Isak, naskočil si cez Šatku, no jeho hlavička po centri Lustiga o milimetre minula brvno slovenskej brány. V 71. minúte predviedol individuálnu extratriedu Isak, sólom prešiel cez troch Slovákov a jeho tvrdú strelu k pravej tyčke skvele vyrazil Dúbravka.

Eskalácia tlaku severanov vyústila v 75. minúte do situácie, po ktorej sa pískala proti SR penalta po zákroku Dúbravku na prenikajúceho Quaisona. Pokutový kop s istotou premenil Forsberg. Kouč Tarkovič poslal do hry za Hamšíka Bénesa a za Maka Weissa ml., Švédi ale boli stále nebezpeční.

V 82. minúte mohli poistiť náskok, keď do otvorenej slovenskej obrany vnikol Isak, no napokon zakončil Claesson, jeho pokus zblokoval Hubočan. Slováci vrhli všetko do ofenzívy v snahe aspoň vyrovnať. V 87. minúte po rohu Dudu sa v trme-vrme dvakrát dostal k zakončeniu Hancko, ale Švédi s vypätím všetkých síl loptu zblokovali.

V nadstavenom čase išiel do šestnástky súpera aj Dúbravka, ale skóre sa už nezmenilo ani po preskúmaní situácie o ruke Švéda vo vlastnej šestnástke cez VAR, resp. strele Kucku tesne nad.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:01