3 chyby, ktoré ľudia robia, keď začínajú športovaťShutterstock
StoryEditor

3 chyby, ktoré ľudia robia, keď začínajú športovať

PR článok01.03.2022., 23:00h
Šport je pre naše telo a zdravie vhodný a prospešný, no treba mať k nemu správny prístup. Fakt, že čoraz viac ľudí chodií do telocviční či fitness-centier napríklad na crossfit alebo kruhový tréning, je rozhodne sám o sebe pozitívny. V čom však naďalej zaostávame, je lepšia informovanosť. Ľudia, ktorí zrazu prepnú svoj životný štýl a chcú začať odušu športovať, často nevedia, alebo nechcú vedieť, čo všetko takáto zmena prináša. Dôsledky sú veľmi nepríjemné, často končia pri zraneniach z preťaženia, presilenia, nedostatočnej regenerácie či zlej životosprávy.
Lajkuj Brainee.sk na

Informácie sa pritom dajú nájsť jednoducho, no cieľom každého, kto tejto tematike rozumie, by mala byť ešte lepšia osveta. Predstavte si napríklad mladého človeka, ktorý sa venuje športu, náročnému na kĺby, a popritom ešte behá. Tento človek je mladý, nikdy ho netrápili nejaké väčšie bolesti kĺbov alebo chrbtice. Neuvedomuje si však, že len kombinácia napríklad futbalu a behania bez toho, aby adekvátne posilňoval napríklad nohy, a to bez vhodného odpočinku a regenerácie, je cestou k zraneniu. Mnohí si to uvedomia až neskoro, čomu sa pokúsime zabrániť. Prinášame vám preto tri základné chyby, ktoré robia ľudia, keď sa zrazu rozhodnú začať športovať. Snáď budú pre vás určitou výstrahou a varovaním, aby ste sa im dokázali vyhnúť.

  1. Zlé stravovanie

Je v podstate jedno, či chcete športom schudnúť, alebo naopak, nabrať svalovú hmotu. V oboch prípadoch to výhradne športovaním nedosiahnete. K športu potrebujete pridať aj úpravu životosprávy, čiže strážiť si dostatočný spánok, obmedziť alkohol či cigarety, oddýchnuť si, a taktiež lepšie jesť. Nemusíte mať každý deň na tanieri mäso, hľadajte alternatívy v rastlinných produktoch. Určite sa vyhnite spracovaným potravinám a polotovarom. Popri strave ako takej sú dôležité aj jej doplnky. Niektoré vitamíny a minerály len ťažko získate plnohodnotne zo stravy, a to aj pri najlepšej snahe. Našťastie existujú doplnky výživy, obsahujúce práve tieto látky, ktoré si viete kúpiť a adekvátne si doplniť to, čo vaše telo potrebuje. Sami si porovnávajte, a to nielen na váhe, čo s vaším telom a organizmom urobí, ak sa začnete naozaj stravovať zdravo a vylúčite z jedálnička rôzne nezdravé jedlá. Nemusíte si dávať ani „cheat day,“ zrazu možno sami uvidíte, že to, čo ste jedli predtým, vlastne ani nepotrebujete.

3 chyby, ktoré ľudia robia, keď začínajú športovať 3 chyby, ktoré ľudia robia, keď začínajú športovať Shutterstock

  1. Neadresné cvičenie a ciele

Dobrý osobný tréner sa pozná aj podľa toho, ako si s vami nastaví začiatok celého tréningového procesu. Pripraviť niekomu tréning totiž dokáže prakticky každý, ak si stiahne nejaké plány z internetu. Skutočným umením je však spoznať svojho klienta, spýtať sa ho na jeho minulosť, prípadné zranenia, zmerať si hmotnosť a podobne. Absolútne kľúčové je nastaviť si jasné a konkrétne ciele. Správne cvičenie by naozaj nemalo byť o tom, že cvičíte vlastne vždy niečo iné, bez jasného smerovania, a ešte aj polku tréningu prerozprávate. Tejto chybe sa jednoducho vyhnete tak, že si či už cez známych,  referencie alebo vlastné skúšanie nájdete osobného trénera, ktorý vás bude chcieť posunúť dopredu. Pri tejto téme musíme spomenúť opäť aj doplnky stravy. Asi každý pozná dôležité proteíny ako doplnky pri tréningu, no len málo ľudí si vie určiť, aký proteín skutočne ich telo potrebuje. Aj toto si nastavte s trénerom. Niekomu vyhovuje viac srvátkový proteín, iný človek bude potrebovať vaječný proteín či dokonca kazeínový, tzv. nočný proteín. Je potrebné vedieť, kam pri cvičení smerujete a čo si vaše telo vyžaduje.

  1. Nesprávne oblečenie

Toto je taká klasika, ktorú nám nedá nespomenúť. Pre dobrý tréning potrebujete adekvátne športové oblečenie – čiže funkčné tričko, termoprádlo, trenírky, a najmä vhodnú obuv. Nešetrite pri výbere obuvi na cvičenie, vyhnete sa tak potenciálnym problémom s kolenami, členkami či chodidlami.

(PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:08