ŠtrbákFacebook/Miroslav Štrbák
StoryEditor

Známy bojovník otvorene o najťažších chvíľach. Infarkt, covid, ARO: Ja žijem? Nepoznával som blízkych

Robert RampaiDnes23.02.2022., 14:00h
Začiatkom roka sa Miroslav Štrbák (32) ocitol na hrane života. Akurát dotrénoval, keď jeho srdce zlyhalo a on dostal infarkt. Vyše pol hodiny sa mu nedostávalo kyslíka a ďalšie dva dni strávil v nemocnici v umelom spánku.
Lajkuj Brainee.sk na

Do toho chytil covid. Slovenský MMA zápasník opisuje až bláznivé historky z prvých týždňov po prebudení aj to, ako málo stačí, aby aj húževnatého borca ​​zrazila na dno otázka: Ak prežijem, z čoho budem žiť?

„Šialený pocit, keď nemôžete nikam ísť, pretože sa neorientujete. Išli sme s Berenikou po Bratislave a ja som netušil, kde sme. Akoby som tým mestom prechádzal po prvýkrát v živote. Každý deň som si hovoril: Wow! Čo je to? Bol som vyjavený z bežných vecí," opisuje svoje liečenie bojovník.

Zachránila ho zbierka, finančná pomoc naprieč komunitou MMA, kedy ľudia začali nezištne posielať desiatky tisíc korún.

Najťažšie chvíle

„Tečú mi slzy, keď vidím, koľko podpory dostávam. Od ľudí, ktorých nepoznám. Z Česka aj Slovenska. Brutálne ma to dojíma,“ hovorí Štrbák exkluzívne pre iDNES.

Vôbec prvýkrát po opustení nemocnice si dovolil o svojom príbehu prehovoriť. Aj preto, aby ukázal, že napriek žiare reflektorov zápasníci nežijú v luxuse, hocikedy je to práve naopak.

Nerozhodí ich zlomený nos, krvavá rana, nieto kopanec do brucha. Napriek tomu práve oni často stoja na nestabilnej pôde.

Kto sa o nich postará, keď nemôžu robiť šport, vďaka ktorému ich poznajú státisíce fanúšikov? Nikto tú povinnosť nemá. A skúste zájsť do poisťovne. Buď nepochodíte, alebo sa vám pretočia zreničky.

Štrbák skolaboval 4. januára v prestížnom „OFA gyme“ v Bratislave. Počas cvičenia technik zrazu sadol na zem a srdce sa mu zastavilo. Nasledovali dlhá resuscitácia, prevoz do nemocnice, umelý spánok a neistá budúcnosť.
Prežil, ale až po prebudení sa ukázala krutá realita.

Sanitka Záchranka Unsplash/Camilo Jimenez

„Bolo to zlé... Stratiť toľko dní! Prvý týždeň na ARO si nepamätám, len z rozprávania viem, že ma museli k lôžku uviazať. Mal som predstavy, že musím ísť trénovať box. Stále som chcel odchádzať, až na mňa museli štyri lekárky skočiť,“ rozpráva Štrbák.

Týždeň strávil pod sedatívami: „Nebol som to ja. Pamätám si až covidové oddelenie.“

Dostal covid

Áno, do toho všetkého mu v nemocnici zistili covid. A tak namiesto toho, aby sa dával dokopy za prítomnosti najbližších, zamieril do izolácie. Komunikoval iba cez telefón.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miroslav Štrbák (@miroslav_strbak)

„Bol úplne dezorientovaný,“ spomína Štrbákova priateľka Berenika Bajanová. „Keď sme za ním konečne mohli prísť, už bol pri plnom vedomí a bez sedatív.‚To si ty?" vykríkol v momente, keď ma prvýkrát videl. Cez telefón poznal len môj hlas, tvár si jednoducho nedokázal vybaviť.“

Tým zoznam zabudnutých vecí nekončí. Koľko toho „stratil“, si uvedomil po odchode z nemocnice.
Štrbák len ťažko čítal, pri písaní mu vypadávali z hlavy písmená, nedokázal pomenovať dopravnú značku, hoci poznal jej význam...

„Šialený pocit, keď nemôžete nikam ísť, pretože sa neorientujete,“ hovorí. „Išli sme s Berenikou po Bratislave a ja som netušil, kde sme. Akoby som tým mestom prechádzal po prvýkrát v živote. Každý deň som si hovoril: Wow! Čo je to? Bol som vyjavený z bežných vecí. Až fotky ma presvedčili, že som tam už naozaj bol.“

„Nevedel sa ani obliecť, všetko dával naopak,“ pokračuje priateľka už so smiechom. „Bola mu zima, tak si napustil vaňu. Lenže miesto horúcej pustil ľadovú vodu a ľahol si do nej. Potom mi tvrdil, že si dal penu, lenže my sme penu nemali...“

Aj Štrbák už na ťažkú dobu spomína s humorom. „Navyše si každý deň spomínam na viac a viac vecí. Je to čím ďalej lepšie. Chce to čas,“ hovorí s nádejou v hlase.

Pomohla podpora

Z jeho slov aj výrazu tváre cítite, ako veľmi úprimne a s akou úľavou hovorí. Energiu mu dodáva príval podpory verejnosti, na telefóne mu vraj v prvých dňoch svietilo vyše jedenásť tisíc správ.

A pri slovnej pomoci nezostalo. Premenila sa na finančnú vo chvíli, keď sa na Štrbáka začali ľudia skladať vo verejnej zbierke a ozvali sa sponzori.

„Keď ležal na ARO, nevedeli sme, čo s ním bude, v akom stave sa prebudí, či nebude potrebovať vozík... Sme šťastní, že funguje sám. Dôležité je, aby mal ďalšie mesiace pokoj. Čaká ho ešte jedna operácia srdca a som rada, že nemusí riešiť, z čoho bude žiť,“ hovorí Bajanová.

A vtipkuje: „Asi by musel ísť šlapať.“

Príjem zo zápasov = nula. Príjem z fyzicky náročnej práce vo firme, ktorá stavia pergoly a zimné záhrady = nula.

Zo začiatku tiež nevedel, či príde podpora Oktagonu, s ktorým má Štrbák platnú zmluvu. Zápasníci obyčajne nedostávajú pravidelný príjem, výplata im chodí za zápasy.

Mal bojovať práve teraz v marci, vlani sa ukázal v klietke iba raz. „Dostanete za zápas 3 000 eur, odpočítate náklady na ubytovanie, tréning, jedlo a všetko ďalšie a zostane vám osem stoviek,“ vypočítava Bajanová. Len z boja nevyžijú, taká je realita väčšiny zápasníkov.

„Mal som niečo málo našetrené len vďaka práci na pergolách,“ pridáva Štrbák. Oktagon ho našťastie v štichu nenechá, organizácia sľúbila pravidelnú mesačnú podporu. „Sme s ním, na našich priateľov a skvelých bojovníkov nezabúdame!“ hovorí spolumajiteľ Pavol Neruda.

Pergola Stavba Unsplash/Toa Heftiba

​Napadlo vás pri čítaní textu, prečo Štrbáka nezachráni poisťovňa?

„Skúšal som si urobiť úrazovú poistku, lenže keď zistili, že robím MMA, vyčíslili mi ju snáď na 270 eur mesačne . Hovoril som si, že kvôli nejakej zlomenine to nemá cenu... Teraz na druhú stranu nedostanem nič. Aj preto o tom hovorím, nechcem, aby sa to stalo niekomu inému,“ hovorí.

Čo ďalej? Štrbáka čakajú mesiace pokoja. Do leta mu ešte platí zmluva v Oktagone, ale istotu, že sa ešte niekedy vráti do klietky, nemá.

„Doktor hovoril, že nejaký čas po operácii by som snáď mohol skúsiť trénovať, že nevie, či to bude na zápasy. To ešte netuší, že moje tréningy sú ťažšie ako zápasy,“ trpko sa usmeje.

Priateľka v tom má jasno: „Už ťa tam nepustím! Ak sa chceš vrátiť, asi ťa najskôr čaká bitka so mnou.“

„To bude komplikované, Berenika je trénerka. Má kondičku,“ kontruje naoko ustrašene Štrbák.

Už to, že žije, je však veľký zázrak.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:38