TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Raši trvá na výmene Mikulca, Hlas sa podľa neho zatiaľ neplánuje spájať s inými stranami

TASR25.09.2021., 13:26h
Minister vnútra Roman Mikulec by mal uskutočniť kroky k stabilizácii pomerov na Úrade inšpekčnej služby. V rámci diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda koaličnej strany Za ľudí Juraj Šeliga.
Lajkuj Brainee.sk na

Nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši zopakoval, že trvá na odstúpení šéfa rezortu vnútra.

Šeliga zdôraznil, že Mikulec mal do funkcií menovať ľudí, ktorým dôveruje. „V nejakej miere nechal policajnú inšpekciu tak, a teraz to prinieslo výsledok. Toto bola chyba,“ poznamenal.

Očakáva od neho, že v krátkom čase predstaví novelu zákona o Policajnom zbore, aby mohol na základe nej vymenovať policajného prezidenta. „Aby to mal v rukách on, keďže je aj podľa opozície zodpovedný za všetko,“ podotkol v relácii s tým, že polícia potrebuje jasné velenie.

​Mikulec je podľa Rašiho zodpovedný za riadenie polície, ktoré sa mu vymklo z rúk. „Možno netreba meniť zákon, ale stačí vymeniť ľudí, ktorí sa budú chovať podľa platných zákonov,“ povedal. Tvrdí, že v médiách zachytil informáciu, že má existovať 150 nahrávok z legálnych odpočúvaní, ktoré majú hovoriť o ovplyvňovaní výpovedí svedkov, o čom mohol vedieť aj Mikulec.

„Ak tu niečo je, bolo by naozaj dobré, aby to bolo zo strany vyšetrovateľa a dozorového prokurátora zverejnené v čo najväčšej miere, lebo sa tu teraz bavíme o domnienkach,“ zdôraznil Šeliga s otázkou, odkiaľ politici vedia o údajnej existencii týchto dokumentov.

Podpredseda Hlasu-SD poznamenal, že nejde len o boj medzi koalíciou a opozíciou, ale silné argumenty v tejto súvislosti vzniesol aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Prvotné informácie o zneužívaní vyšetrovaní prišli zo Slovenskej informačnej služby (SIS), kde má Kollár svojho nominanta,“ podotkol.

O práci väzobne stíhaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podľa Šeligu hovoria ich 20-ročné výsledky. Myslí si, že opozícia pristupuje k interpretácii jednotlivých obvinení selektívne. „Možno sa títo vyšetrovatelia bili 20 rokov s mafiou, ale pamätáte si, generál Milan Lučanský bol tiež za tým, že zavreli černákovcov do basy, ale potom, keď sa objavili obvinenia, každý ho odsúdil,“ reagoval Raši a zároveň dodal, že Hlas pôjde do volieb ako samostatná strana. „Sme presvedčení o tom, že akékoľvek formy koalícií sa majú riešiť až po voľbách, pretože voliči rozhodnú, kto má na to právo a kto nie. Koho vylučujeme z povolebnej spolupráce, sú fašisti; o všetkých ostatných rozhodnú ľudia.“

Vyvrátil tak domnienky, ktoré vyvolal Robert Fico tým, že vyzval stranu Hlas, aby sa spojila so Smerom do koalície, vďaka ktorej by boli v najbližších voľbách pravdepodobne silnejší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:35