Paríž v porovnaní s Kolárovomcitysizes.com
StoryEditor

Paríž je menší ako Kolárovo, Košice sú väčšie ako Brusel. Porovnali sme európske metropoly so slovenskými mestami

Miroslav Kamody22.10.2024., 14:00h

Nič bizarnejšie dnes na internete už neuvidíš. Porovnali sme totiž slovenské mestá s európskymi metropolami - podľa ich rozlohy.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás vie, že najľudnatejšími mestami na Slovensku sú Bratislava, Košice a Prešov. Ani dokopy (478 040 + 225 044 + 82 286) však nedosahujú počet milión obyvateľov. Slovensko je malá krajina, ktorej mestá sa ani zďaleka nemôžu rovnať európskym metropolám.

Pokiaľ by sme sa dokonca pozerali len na počet obyvateľov, Bratislavu môžeme prirovnať prinajlepšom k českému Brnu či poľskému Gdansku. Situáciu na mape však môžeme veľmi rýchlo otočiť, ak sa začneme pozerať na mestá podľa rozlohy. 

Sú to paradoxne menšie mestá, ktoré majú rozľahlé plochy, ako lesy či nezastavané územia, ktoré patria do oficiálnej rozlohy. Aj preto sú rozlohou druhým najväčším mestom Slovenska Vysoké Tatry (359,7 kilometra štvorcového). Celý rebríček desiatich najväčších miest by teda vyzeral takto:

1. Bratislava (367,6 kilometra štvorcového)

2. Vysoké Tatry (359,7 kilometra štvorcového)

3. Košice (243,7 kilometra štvorcového)

4. Ružomberok (126,7 kilometra štvorcového)

5. Hriňová (126,4 kilometra štvorcového)

6. Tisovec (123,4 kilometra štvorcového)

7. Brezno (121,9 kilometra štvorcového)

8. Levoča (114,7 kilometra štvorcového)

9. Kolárovo (106,8 kilometra štvorcového)

10. Banská Bystrica (103,3 kilometra štvorcového)

Veľké európske metropoly sú však často omnoho menšie, pokiaľ sa pozeráme sa oficiálnu rozlohu miest bez metropolitných oblastí či aglomerácií, v ktorých žije drvivá väčšina obyvateľov. Ako by to teda vyzeralo, keby sme porovnali európske veľkomestá s tými našimi len podľa rozlohy?

Štokholm je menší ako Košice

Hlavné a najväčšie mesto Švédska je kultúrnym, ekonomickým, masmediálnym a politickým centrom krajiny. Štokholm, v ktorom okrem iného sídli aj kráľovská rodina, je na dobrej ceste stať sa už čoskoro miliónovou metropolou - žije tu totiž už takmer 985-tisíc ľudí. Jeho rozloha je však len 188 kilometrov štvorcových.

image

Štokholm v porovnaní s Košicami

citysizes.com

Atény sú veľké ako Revúca

Prechádzame do väčších bizarností. Atény, najväčšie a hlavné mesto Grécka, majú rozlohu len 38,9 kilometra štvorcového. Na tejto ploche pod slávnou Akropolou žije vyše 643-tisíc ľudí, čo je značný nepomer s totožne veľkou Revúcou (necelých 11-tisíc obyvateľov). Pre porovnanie, hustota obyvateľstva v Revúcej je 281,9 obyvateľa na kilometer štvorcový, v Aténách je to 16 514.

image

Kde sa oplatí žiť? Pozreli sme sa na priemerné platy, ceny nájmov aj bytov v európskych hlavných mestách

Paríž je menší ako Kolárovo

Dvojmiliónová metropola a jedno z najkrajších miest na celom svete s ikonickými stavbami, ako je Eiffelova veža, Louvre či katedrála Notre-Dame, je veľká ako Kolárovo. Má totiž len 105,4 kilometra štvorcového - áno, keby sa Paríž nachádzal na Slovensku, išlo by až o desiate najväčšie mesto v krajine.

image

Paríž v porovnaní s Kolárovom

citysizes.com

Minsk je menší ako Vysoké Tatry

Je to smutné, ale napriek svojej dlhej histórii je Minsk chudobný na historické pamiatky, lebo počas 2. svetovej vojny bol do značnej miery zničený. Aj keď je jeho rozloha úctyhodných 348,85 kilometra štvorcového, toto 700-tisícové mesto je stále menšie ako mesto Vysoké Tatry.

image

Ťažké jedlo a nudná Bratislava. Čo si zahraniční turisti skutočne myslia o Slovensku?

Barcelona je veľká ako Nitra

Druhé najväčšie španielske mesto má viac ako 1,6 milióna obyvateľov a ikonický chrám Sagrada Familia, no rozprestiera sa na ploche totožnej ako slovenské mesto Nitra. Aby sme boli presní, Barcelona je presne o kilometer štvorcový väčšia ako mesto pod Zoborom.

image

Barcelona v porovnaní s Nitrou

citysizes.com

Brusel je menší ako Nemšová

Hlavné mesto Belgicka má takmer 200-tisíc obyvateľov, rozprestiera sa však na ploche len 33,09 kilometra štvorcového. Najbližší slovenský ekvivalent je Nemšová, ktorá má 33,4 kilometra štvorcového. Pre porovnanie, Nemšová má len okolo 6 300 obyvateľov.

image

Brusel v porovnaní s Galantou - 33,9 km2 (stránka neumožňovala porovnanie s Nemšovou)

citysizes.com

Na záver však musíme dodať, že ani zďaleka nejde o všetky mestá, ktoré by tie slovenské rozlohou strčili do vrecka. Menšie ako Košice sú aj Amsterdam (219 kilometrov štvorcových), Kodaň (178,46 kilometra štvorcového), Bukurešť (238 kilometrov štvorcových), Miláno (182 kilometrov štvorcových). Na Vysoké Tatry by sa dokonca nedotiahla ani Riga (304 kilometrov štvorcových).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. október 2024 08:47