Bratislavská MHD v roku 1994YouTube/jaffarski
StoryEditor

VIDEO Ako vyzerala bratislavská MHD pred 30 rokmi? Ľudia natlačení ako sardinky, niektoré električky jazda aj dnes

Miroslav Kamody03.10.2024., 11:00h

Ako sa cestovalo mestskou hromadnou dopravou v našom hlavnom meste pred 30 rokmi?

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava sa za posledných tridsať rokov zmenila na nepoznanie. Masívny development, rekonštrukcie, modernizácie a zväčšovanie z nej urobili hlavné mesto, za ktoré sa v Európe rozhodne nemôžeme hanbiť. A zmenila sa aj mestská hromadná doprava.

Neporovnateľná zmena

Okrem modernizácie električkových tratí či rozšírenia do Petržalky sa pravidelne obmieňa aj vozový park. Masívnu zmenu k lepšiemu ukazuje aj archívna reportáž z roku 1994. Za 30 rokov sa mnohé zmenilo, no niečo predsa len zostalo.

Reportáž začína ranným nástupom vodičov bratislavskej MHD, okrem toho môžeš vidieť rozbité cesty a starý vozový park. Moderátor uvádza, že „nás, čo nemáme vlastné auto, je väčšina”, o čom by sa už dnes dalo, najmä v Bratislave, polemizovať. 

Ako dobytok

„Autobusy sú úplne preplnené a stojíme na jednej nohe, doslovne ako dobytok. A to isté je aj s ČSD (vlaky v minulosti patrili pod Československé státní dráhy),” sťažuje sa pani v reportáži. Aj ostatní (s jedinou výnimkou) sa na MHD sťažovali, a to najmä kvôli veľkým intervalom a preplneným spojom.

image

Cestujúcim v bratislavskej MHD sa po vyše 20 rokoch prihovára nový hlas. Rozhlasovú redaktorku nahradila umelá inteligencia

Nasledujú rozhovory s vodičmi, pričom väčšina hovorí to isté, čo by si počul aj od tých dnešných. Hovoria však aj o pokutách, ktoré dostávali, keď ich spoj meškal. A čerešničkou na torte sú, samozrejme, zábery na električky, ktorých časť ešte stále po Bratislave jazdí - aj keď treba dodať, že postupne sa všetky vymenia za moderné nízkopodlažné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. október 2024 11:34