Michal Šimečka a komentáre reagujúce na návrh zákonaTasr, Instagram/Martin Baumann
StoryEditor

Progresívci navrhujú po spontánnom potrate voľno. Slováci sa vyfarbili: Aj ja chcem voľno, keď mi zhoria rezne, píšu na Instagrame

nik29.04.2024., 13:30h

Spontánny potrat je psychicky náročný pre každú ženu. Nehovoriac o tom, ak išlo o vysnívané dieťa. Nový návrh zákona by mal umožniť dva dni voľno pre ženu aj jej partnera. Na sociálnych sieťach sa strhla diskusia.

Lajkuj Brainee.sk na

Progresívne Slovensko prišlo s novým návrhom zákona, vďaka ktorému by ženy po spontánnom potrate či po narodení mŕtveho plodu mali nárok na dva dni voľna. Poslankyne navrhujú, aby zákon začal platiť od 1. júna, píše sa na portáli hnonline.sk.

Samozrejme, nikto netvrdí, že za dva dni sa žena z takejto traumatickej udalosti zotaví, no prvé dni sú vždy najťažšie. Návrh zákona vznikol práve preto, že zamestnávatelia často od žien žiadajú, aby sa do práce vrátili čo najskôr. A to môže mať na zdravie negatívny vplyv.

Reakcie ľudí

Ak by si si myslel, že budú Slováci na sociálnych sieťach návrhom nadšení, mýlil si sa. Vyvolal doslova vlnu negatívnych komentárov. Zatiaľ čo niektorí reagujú na to, že dva dni je málo a ženám to k ničomu nepomôže, nájdu sa aj ostrejšie komentáre, ktoré si z návrhu robia srandu. Akoby si vôbec neuvedomovali, aký je spontánny potrat pre ženy traumatizujúci a psychicky náročný. Jeden používateľ na Instagrame ironicky napísal: „Aj ja chcem voľno, keď mi zhoria rezne, aby som sa regenerovala.“ (Komentár je upravený do čitateľnej podoby, pozn. red.)

image

Presvedč znásilnenú ženu, aby išla na potrat či Boh lieči homosexualitu. Toto sa učia poľskí šiestaci

Ďalší tiež svoje emócie mohol udržať na uzde. „Strašné k*******y úplne bez významu a nejakej podstaty, to čo sú za sra*ky, z posledného melú?“ Mnohí totiž nemohli prekusnúť, že s návrhom prišla práve politická strana Progresívne Slovensko. 

Mnohí ľudia v komentároch asi zjavne nevedia, čo je spontánny potrat. Objavujú sa totiž komentáre od mužov, ktorí ženám riadia, aby mali zodpovedný sexuálny život. „Radšej nech zavedú zákaz potratov. Zabíjať nevinné deti? Majú nad následkami premýšľať skôr, ako sa rozhodnú,“ píše používateľ na Instagrame. 

Niektorí muži si z toho tiež robili srandu. Objavili sa komentáre, kde sa „tešili“, že keď potratia, budú mať voľno. Niektorým Slovákom by sa zišla dávka empatie a pravdepodobne by bolo potrebné aj naštudovať si zopár vecí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 22:51