Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024.Adriána Hudecová/Tasr
StoryEditor

Tragédia v Spišskom Podhradí. Nehoda autobusu si vyžiadala už tri obete, ďalšie deti sú hospitalizované

TASRMichal Čiernik06.04.2024., 09:17h

V okrese Levoča zrazil autobus desať detí.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované:

Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule, okres Levoča, stúpol na troch. Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici.

Najnovšie informácie hovoria o tom, že pätnásťročné dievča, ktoré bolo vo vážnom stave prevezené vrtuľníkom do Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach je po operácii v stabilizovanom stave. Pre TASR to potvrdila vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová. Pacientka je hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti na klinike úrazovej chirurgie UNLP. 

„Záchranári na mieste ošetrili osem pacientov a dve ženy vo veku 17 a 18 rokov žiaľ utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová. Hovorkyňa priblížila, že záchranári boli vyslaní k nehode, pri ktorej mal autobus zraziť niekoľkých ľudí.

image

Havária na východe si vyžiadala až osem zranených. Spôsobiť ju mal šofér, ktorý viezol štátneho tajomníka s rodinou

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami, mnohonásobnými poraneniami vnútorných orgánov a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

„Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná tínedžerka, ktorá bola po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročné dievča, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach viacnásobnými poraneniami a tiež 16-ročný mladík s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy,“ dodala Klimešová.

Na miesto boli vyslané aj dva záchranárske vrtuľníky. „Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela,“ uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. Dodala, že druhá posádka priletela na pomoc z Košíc a od zasahujúcich záchranárov si prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela.

Cirkevné stretnutie mladých veriacich

Podľa Ministerstva vnútra SR sa nehoda stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, autobus tam zrazil desať ľudí. Na miesto nehody sa presúva aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň.

K tragédii sa vyjadril aj spišský diecézny biskup František Trstenský. „Priatelia, toto veľké nešťastie ma nesmierne zasiahlo. Podujatie a program sme zrušili. Bude iba adorácia a svätá omša. Myslím na rodičov a rodiny. Ani si neviem predstaviť ich bolesť a žiaľ,“ zdieľal na svojom facebookovom profile.

Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým zaželala aj Zuzana Čaputová, potom ako odvolila v prezidentských voľbách. „Je mi to nesmierne ľúto. S myšlienkami som s ich rodinami a blízkymi a vyjadrujem im moju úprimnú sústrasť. Myslím aj na zranených, ktorí sú v starostlivosti lekárov a prajem im, aby sa čím skôr zotavili. Veľmi si želám, aby sa počet obetí tejto tragickej nehody už nezvyšoval," poznamenala na sociálnej sieti.

Okrem ministra vnútra na miesto nehody prišiel aj šéf KDH Milan Majerský, ktorého správa tiež veľmi zasiahla. „Všetkým pozostalým a ich rodinám vyjadrujem úprimnú sústrasť, som s nimi v ich žiali. Všetkým zraneným prajem veľa síl a skoré uzdravenie,“ napísal na Facebooku a poďakoval všetkým ktorý zraneným pomáhali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. apríl 2024 21:12