Najviac ohrozenou skupinou konzumentov HHC-P produktov sú adolescenti.Mitio Babccino, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

HHC v automatoch na Slovensku odzvonilo. Ministerstvo látku zaradí do zoznamu omamných látok

TASR15.03.2024., 12:17h

Zoznam omamných a psychotropných látok sa má rozšíriť. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z návrhu novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorý Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Lajkuj Brainee.sk na

HHC sa predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC. (...) Informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami,” priblížil rezort.

image

Aký je rozdiel medzi HHC a CBD? Prinášame ti stručný prehľad aj možné následky ich užívania

Na ohrozenie upozornili aj lekári

Ministerstvo už skôr deklarovalo potrebu zaradenia látok medzi zakázané látky. Odôvodňovalo to najmä ohrozením širokej verejnosti, najmä detí a mládeže, ktoré v súčasnosti majú k látkam voľný prístup.

image

Rozdiel v chemickej štruktúre molekúl syntetického HHC a rastlinného THC je nepatrný.

Wikipedia/brainee X Canva/

Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC upozornili koncom minulého roka aj lekári z Národného ústavu detských chorôb. Informovali o prípadoch otravy detí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:14