MaturitaDano Veselský/Tasr
StoryEditor

Študenti maturovali z cudzieho jazyka. Prevládala angličtina, toto boli témy slohových prác

nikTASR13.03.2024., 13:00h

Maturantov v stredu potrápila písomná forma maturity z cudzieho jazyka. Toto sú témy, o ktorých maturanti písali.

Lajkuj Brainee.sk na

Streda 13. marca patrila cudziemu jazyku, z ktorého maturanti písali externý test a slohovú prácu. Toto sú témy, ktoré tento rok potrápili študentov. 

Podmienky a téma

Téma tohtoročnej maturity bola z oblasti zamestnanie. Úlohou maturantov je napísať slohovú prácu, ktorej zadanie znie: „Váš priateľ z Veľkej Británie sa zaujíma o vaše budúce pracovné plány.“ Pre úroveň B1 je stanovený rozsah 160 až 180 slov.

V slohovej práci musia byť obsiahnuté body:

  • Možnosti hľadania práce a pracovné príležitosti na Slovensku
  • Plány pracovať vo vašej krajine alebo v zahraničí
  • Vaša vysnívaná práca

Pre úroveň B2 je téma tiež z oblasti zamestnanie. V tomto prípade zadanie znie: „Na hodine angličtiny ste mali napísať názorovú esej s názvom ‚Kariéra alebo rodinný život?‘“ V tejto úrovni je potrebný rozsah 200 až 220 slov. V slohovej práci maturanti majú opísať:

  • príklad osoby s úspešnou kariérou
  • vplyv práce na rodinný život
  • predstava o kariére v budúcnosti

Pre úroveň C1 je téma z oblasti jazyková rozmanitosť. Zadanie slohovej práce znie: „Vaša bilingválna škola vyhlásila súťaž na napísanie názorovej eseje s názvom: Iný jazyk znamená iné vnímanie sveta“. Rozsah má mať 260 až 320 slov a študenti by sa mali zamerať na:

  • význam jazykovej rozmanitosti – čo znamená
  • prečo je jazyková rozmanitosť dôležitá – jej význam
  • jej podpora – ako ju podporovať

image

Zvládli by ste maturitu zo slovenčiny a literatúry? Otestujte sa, či poznáte odpovede na otázky, ktoré dnes potrápili študentov

Najčastejší bol anglický jazyk

Najčastejšie si maturanti vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti viac ako 36.300 žiakov. V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk (vyše 900 žiakov) a ruský jazyk (554 žiakov). Francúzsky jazyk si vybralo 11 maturantov, španielsky jazyk desať a jeden žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Vo štvrtok (14. 3.) čaká na Slovensku externý test z matematiky vyše 5300 maturantov. Maturitný týždeň uzavrú v piatok (15. 3.) externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín. V prípade slovenského jazyka a slovenskej literatúry bude písať obe z uvedených častí približne 1500 žiakov. Spolu 26 maturantov čaká ukrajinský jazyk a literatúra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 00:19