Pranostika pobúrila dôchodcovBrainee X Canva, Šou Milujem Slovensko/Canva, Facebook
StoryEditor

Nahnevaní dôchodcovia. Pobúrila ich stará ľudová pranostika, ktorá zaznela v známej slovenskej relácii

nik02.03.2024., 12:30h

Známa pranostika na vítanie jari pobúrila dôchodcov.

Lajkuj Brainee.sk na

Používateľ v skupine na Facebooku zdieľal svoje rozhorčenie po tom, ako sa na RTVS odvysielala epizóda relácie Milujem Slovensko.

Za všetko môže pranostika

Vo verejnej facebookovej skupine Jednota dôchodcov na Slovensku sa pred pár dňami objavil príspevok jedného používateľa, ktorého nahnevala epizóda známej relácie Milujem Slovensko. Súťažia v nej proti sebe dva tímy. V jednom z nich bola aj Adela Vinczeová, ktorú používateľ kritizoval. Riešilo sa, že sa končí február a prichádza marec, na čo sa viaže aj známa pranostika: „Marec, poberaj sa starec!“ Adela Vinczeová na túto pranostiku odpovedala: „bye, bye.“ A práve tu nastáva kameň úrazu.

image

Spomínate si ešte na známe porekadlá a pranostiky? Otestuje sa v našom kvíze!

„Skapte už čo najskôr, všetci dôchodcovia!“ - tieto slová by podľa používateľa mali vysvetľovať význam pranostiky a zároveň aj reakciu Adely. „Aj keď to nepovedala doslova, každý, kto si pustí záznam z relácie Milujem Slovensko, a každý, kto vie, čo znamená porekadlo: ‚Marec, poberaj sa starec!‘ to inak ani pochopiť nemôže,“ pokračuje. Pod príspevkom sa rozprúdila búrlivá debata, pričom sa vytvorili dva tábory. Jeden s používateľom súhlasí, druhý sa snaží vysvetliť presný význam danej pranostiky.

image

Príspevok používateľa

Facebook/

Čo znamená?

Ide o starú ľudovú pranostiku, ktorá pôvodne znamená predzvesť jari a zároveň vyzýva zimu, aby konečne odišla. Okrem toho, plné znenie pranostiky je: „Ide marec, poberaj sa starec“, a patrí k tradičným ľudovým predpovediam počasia. Neskôr sa síce začali objavovať rôzne verzie chápania jej významu, ktoré zahŕňajú aj staršiu generáciu, faktom zostáva, že jej primárny zmysel je príchod teplejšieho počasia a lúčenie sa s tým chladným. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:52