Predpoveď počasia na VianoceUnsplash/Showkat Chowdhury
StoryEditor

Aké bude počasie na Vianoce a vystrieda vysoké teploty biela pokrývka? Poznáme definitívnu odpoveď

Miroslav Kamody12.12.2023., 10:57h

Teploty na niektorých miestach aktuálne atakujú 10 stupňov nad nulou. Zmení sa to do Vianoc? V niektorých regiónoch áno.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí sa už od septembra snažili zistiť, aké počasie bude na Vianoce. Keďže sa to však v takom predstihu nedá zistiť, definitívnu odpoveď o predpovedi na Štedrý deň poznáme až teraz. Informácie priniesol portál iMeteo.

Poriadne teplo

Ešte pred tým, ako sa dočkáme najkrajších sviatkov roka, nás čaká výrazná zmena počasia. Od západu sa k nám totiž začal dostávať teplejší vzduch a „v tomto teplejšom, západnom prúdení budeme minimálne do 15. decembra, teda do piatka,” píše portál.

image

Teplotné rekordy počas leta padali ako prezreté hrušky. Ľudstvo má na dosah prvenstvo, ktorým prepíše históriu

V priebehu tohto týždňa preto treba počítať s oblačným a prechodne aj s upršaným počasím. Mrznúť bude len v noci, a aj to len v tých najchladnejších regiónoch našej krajiny. „Počas dňa pôjdu teploty na celom území nad nulu a pohybovať sa budú od +1 do +9 °C. Odmäk a postupné topenie snehu tak čaká celé Slovensko.”

Ako na hojdačke

Ako však uvádza iMeteo, v piatok by k nám mal začať prúdiť chladnejší vzduch, ktorá prinesie nočné mrazy aj sneh v nižších polohách. Potom však opäť príde zmena a na prelome ďalších týždňov sa začne otepľovať. 

Ďalšie striedanie počasia príde okolo 19. - 20. decembra. „Pár dní pred Vianocami by sa malo opäť vyskytovať mrazivé počasie s nočnými teplotami aj pod -10 °C. Denné teploty by sa mali pohybovať od -3 do +3 °C. Snežiť môže aj v nížinách, no keďže denné teploty budú nad nulou, tak sa snehové zrážky budú topiť.”

image

Na snímke námraza na stromoch pri ceste do lyžiarskeho strediska Jahodná

TASR/Roman Hanc

Dlhodobé modely naznačujú, že záver decembra by mal byť teplotne nadnormálny. iMeteo ale dodáva, že aj napriek tomu je zatiaľ „vyššia pravdepodobnosť toho, že tohtoročné Vianoce budú zimné. Ak by sme mali tieto predpovede vyjadriť v percentuálnej podobe tak je to aktuálne cca 70:30, že Vianoce budú zimné s mrazmi a zrejme aj so snehom.”

Podľa aktuálnej predpovedi počasia to vyzerá tak, že počas Štedrého dňa bude určite sneh, no určite nie na celom území našej krajiny. Zatiaľ čo v Dunajskej Strede by mala teplota cez deň atakovať 10 stupňov, v Žiline by malo byť len tesne nad nulou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:34