OĽaNO sa spojilo so stranou Veroniky Remišovej Za ľudí a Kresťanskou úniou.Tasr/jaroslav Novák, Jakub Kotian/
StoryEditor

Remišová prebehla k Matovičovi, Klus ku Kollárovi. Kandidátky predčasných parlamentných volieb sú uzavreté

TASR03.07.2023., 09:00h

V septembrových predčasných parlamentných voľbách chce kandidovať 24 politických strán a jedna koalícia. OĽaNO sa spojilo so stranou Veroniky Remišovej Za ľudí a Kresťanskou úniou.

Lajkuj Brainee.sk na

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prijalo 25 návrhov kandidačných listín. Termín na podanie uplynul v nedeľu 2. 7. o polnoci. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra Eva Chmelová. 

„Na podaných listinách je uvedených celkom 2728 kandidátov. Definitívny počet kandidátov aj kandidátnych listín, ktoré budú súťažiť v nadchádzajúcich voľbách, bude známy po 12. júli, keď Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude rozhodovať o zaregistrovaní kandidátov, ako aj zaregistrovaní kandidátnych listín,“ vysvetlila Chmelová.

Matovič bude potrebovať sedem percent

OĽaNO bude v septembrových predčasných voľbách kandidovať ako volebná trojkoalícia spolu so stranami Za ľudí a Kresťanskou úniou. V TA3 to potvrdil šéf obyčajných Igor Matovič. Priblížil, že kandidátku predložia v nedeľu večer.​ 

Matovičova koalícia tak bude musieť získať aspoň sedem percent hlasov, aby sa dostala do parlamentu. V roku 2020 sa rovnaký postup vypomstil koalícii PS/Spolu, ktorá získala 6,96 percenta hlasov a tak jej len o vlások ušla účasť v Národnej rade.

Tri dni pred uzávierkou dal ponuku aj predsedovi Demokratov Eduardovi Hegerovi. On si však už vládu s Matovičom predstaviť nevie a ponuku odmietol.

Najmenej kandidátov má strana Karma

V rovnaký deň, ako rozhodne štátna komisia o registrácii kandidátnych listín a kandidátov, sa uskutoční aj žrebovanie poradových čísel kandidátok.

Počas podávania kandidátnych listín boli podľa Chmelovej problémom najmä administratívne nedostatky. „Mali vyhlásenia, na niektorých chýbali podpisy, u niektorých bolo treba overiť údaje,“ načrtla. Strany ich odstraňovali obratom. Všetky strany predložili potvrdenie o úhrade volebnej kaucie vo výške 17 000 eur.

Nie všetky strany predložili plný počet 150 kandidátov. Najmenej, 17, ich predložila politická strana Karma.

Mierny šok pre ľudí z obliga spôsobil Martin Klus, Saskár, ktorý opustil svoju alma máter vraj preto, že sa už nezhodol s politickými krokmi strany. Do parlamentu kandidovať, čuduj sa svete, bude - a to za stranu Sme rodina, ktorú vedie priznaný agresor Boris Kollár. Informáciu potvrdil na sociálnych sieťach samotný Klus.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:55