Marian Kočner a Alena Zsuzsová.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rozsudok, na ktorý Slovensko roky čakalo. Zsuzsová je vinná v prípade vraždy Jána Kuciaka, Marian Kočner je oslobodený

Miroslav KamodyTASR19.05.2023., 15:59h

Na Špecializovanom trestnom súde zaznel 1913 dní od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Lajkuj Brainee.sk na

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes vyniesol verdikt v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade prípravy vrážd prokurátorov.

image

Rodičia stratili syna, krajina novinára, my učiteľa. Ján Kuciak nás namiesto poučiek učil hlavne premýšľať

V oboch prípadoch čelili obžalobe Marian Kočner a Alena Zsuzsová. V prípade prípravy vrážd okrem nich ešte Dušan Kracina a Darko Dragič.

Vinní

Súd uznal Zsuzsovú a Kracinu vinnými v kauze objednávky vraždy Maroša Žilinku. Okrem toho je vinná aj z objednávky vraždy novinára. Zsuzsová zjednala s Andruskóm aj usmrtenie Jána Kuciaka, vyhlásila sudkyňa Ružena Sabová. Opisuje, že súčasťou objednávky bol aj únos Kuciaka. 

Zsuzsová je vinná aj s nedovoleného ozbrojovania a objednala si aj vraždu Petra Šufliarskeho, konštatoval súd, ktorý jej nakoniec udelil súhrnný trest odňatia slobody na 25 rokov vo väzení s najvyšším stupňom stráženia. Kracina dostal trest osem rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia.

image

Alena Zsuzsová.

Tasr/martin Baumann/Tasr

Kočner bez trestu

Kočner je však oslobodený spod obžaloby vo veci objednávky vraždy Jána Kuciaka. Kuciakovci a Kušnírovci odišli z miestnosti. Súd Kočnera oslobodil aj v prípade objednávky vrážd prokurátorov, lebo nebolo dokázané, že by vôbec ku objednávke na likvidáciu Lipšica došlo a že by si vraždy zvyšných prokurátorov objednal práve on. Konštatovala to v rozhodnutí Sabová. 

Odsúdenie Zsuzsovej a zároveň oslobodenie Kočnera bolo pomerne nečakané. Obžaloba upzorňovala, že samotná Zsuzsová nemala dôvod si vraždu novinára či prokurátorov objednávať a jej napojenie na Kočnera je nepopierateľné. Čaká sa na odôvodnenie rozsudku.  

Senát nebol vo veci oslobodenia Kočnera jednotný. Sudkyňa povedala, že hlasovanie bolo v pomere 2:1. Kočnera súd oslobodil aj v prípade objednávky vraždy prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a aj vtedy ešte advokáta Daniela Lipšica.

image

Na snímke obžalovaný Marian K. 

TASR/Jaroslav Novák

Jozef Kuciak aj Jana Kuciaková dostali priznanú od Zsuzsovej aj nemajetkovú ujmu každý vo výške 80-tisíc eur každý, čiže 160-tisíc eur dohromady a zároveň im súd uznal aj nárok na úhradu nákladov na pohreb. Rodina žiadala od Kočnera dohromady milión eur.  

Špecializovaný trestný súd Kočnera a Zsuzsovú pôvodne oslobodil, ale Najvyšší súd mu prípad vrátil. Obom navrhol prokurátor ešte minulý týždeň trest doživotného odňatia slobody.

Darko Dragič je nevinný, konštatoval súd. Obžalovaný bol v prípade objednávky vrážd prokurátorov. "Nebolo preukázané, že skutok spáchal," konštatovala Sabová a uviedla, že senát rozhodol jednotne. 

image

Na snímke obžalovaný Marian K. 

TASR/Jaroslav Novák/

Ešte pred vyhlásením rozsudku bolo jasné, že bez ohľadu na to, ako by znel, očakáva sa, že nebude právoplatný, pretože jedna alebo druhá strana sa odvolá a proces sa druhýkrát dostane na Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Správu budeme aktualizovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 17:46