Lavína vo Vysokých Tatrách si vyžiadala tri obete.Horská Záchranná Služba Sr/
StoryEditor

Lavína vo Vysokých Tatrách zavalila päť ľudí. Vyžiadala si tri obete

iDnes.czČTK11.12.2022., 17:36h

Vo Vysokých Tatrách zomreli pod lavínami dvaja Slováci a jeden Poliak. Slováci sa vydali na poslednú časť túry aj napriek zlému počasiu, uviedla v nedeľa slovenská horská záchranná služba. Na poľskej strane hôr sa podarilo dvoch zavalených zachrániť, boli prevezení do nemocnice, napísala agentúra DPA.

Lajkuj Brainee.sk na

V sobotu večer sa na záchranárov obrátila partnerka jedného zo slovenských turistov potom, čo večer s kamarátom nedorazili na dohodnuté miesto vyzdvihnutia. Svedkovia dvoch mužov vo veku 36 až 41 rokov „naposledy videli na Térycho chate, odkiaľ sa napriek varovaniam zamestnancov vydali do Priečneho sedla,“ uviedla HSZ, píše portál iDnes.

Záchranári lokalizovali dvojicu podľa mobilných telefónov, vydal sa ich hľadať dobrovoľný záchranár zo Zbojníckej chaty. Objavil lavínu, ktorá sa uvoľnila spod sedla. Dvoch mužov nakoniec našli lavínoví psy. Transport tiel pre zhoršujúce sa počasie a husté sneženie prebehol až neskôr. 

Lavína na poľskej strane

Na poľskej strane Vysokých Tatier sa tiež odtrhli dve väčšie a niekoľko menších lavín. 19-ročný muž, ktorého horskí záchranári vyslobodili z kopy snehu, zomrel ešte na mieste, aj napriek poskytnutému umelému dýchaniu a srdcovej masáži, uviedla DPA.

Do nemocnice v poľskom Zakopanom bol prevezený otec a 11-ročný syn, ktorí uviazli na horskej ceste. Túru sa rozhodli prerušiť potom, čo videli pád lavíny, ktorá zavalila iného turistu, a zavolali o pomoc. Pre hustú hmlu ich nemohol vyzdvihnúť vrtuľník, pomohla im ale skupina peších záchranárov. Tí vyslobodili aj ďalších ľudí, ktorých zavalil sneh, uviedol server poľskej stanice TVN24. 

Horská služba v sobotu vyhlásila vo vyšších polohách Tatier druhé, teda stredné riziko zosuvu lavíny. Hrozbu zvýšilo nočné sneženie a silný vietor.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:16