Nehoda v BratislaveAlexandra Kubalová/Tasr
StoryEditor

Osobnosti reagujú na tragédiu v Bratislave: Nezodpovednosťou zničil osudy mnohých rodín, povedal Kollár

Miroslav KamodyTASR03.10.2022., 11:21h

Politici aj známe osobnosti reagujú na tragickú dopravnú nehodu, pri ktorej zomreli už piati ľudia. Alkohol pri jazde autom nemá miesto, pripomína prezidentka Zuzana Čaputová.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskí politici aj známe osobnosti reagujú na včerajšiu tragickú dopravnú nehodu, ktorá sa stala v centre Bratislavy. Spôsobiť ju mal generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček, ktorému namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi. 

V dôsledku nehody zomreli piati ľudia, niekoľko ďalších bolo zranených. „Traja sú v kritickom stave, bojujú v súčasnosti o život,” dodal policajný šéf Štefan Hamran. Nafúkať mal podľa informácií aj syn vodiča, Lukáš, ktorý v čase nehody sedel na sedadle spolujazdca. Nameraná mu bola hodnota 0,5 mg/alkoholu vo vydychovanom vzduchu.

image

Syn vodiča, ktorý sedel vedľa, tiež nafúkal. Polícia potvrdila piatu obeť tragickej nehody, 21-ročné dievča

Nesmierna tragédia

V nedeľu večer v dôsledku nehody zbytočne vyhasli štyri životy, medzi nimi aj mladých ľudí. Je to nesmierna tragédia. Na sociálnej sieti to v súvislosti s s tragickou udalosťou v centre Bratislavy zdôraznil predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

„Pozostalým vyslovujem úprimnú sústrasť a zraneným skoré vyliečenie,” napísal premiér. Motoristov požiadal o zodpovedné správanie sa pri šoférovaní.

Sústrasť pozostalým obetí nočnej tragickej nehody vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na sociálnej sieti zároveň všetkým zraneným zaželala skoré uzdravenie.

Prezidentka svojím statusom apeluje na zodpovednosť za volantom. „Alkohol pri jazde autom nemá miesto. Pri sadaní za volant sa vždy, prosím, rozhodujme a správajme zodpovedne, aby sme svojím konaním nezapríčinili nešťastie a smútok iným ľuďom,” napísala.

„Je veľmi ťažké uvedomiť si, že piatim rodinám sa ich blízki už nikdy nevrátia domov. Táto zastávka je nesmierne frekventovaná a stáť na nej mohol ktokoľvek,” povedala prezidentka, keď si na miesto tragédie prišla uctiť obete. Zároveň je podľa jej slov neodpustiteľné, že k tragédii došlo pod vplyvom alkoholu.

„S hrôzou a zdesením som prijal túto správu. Opitý vodič vrazil do zastávky plnej ľudí. Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom,” vyhlásil na sociálnej sieti.

Šéf parlamentu vyjadril presvedčenie, že vodič nevyviazne len s podmienkou. „Zničil jednou nezodpovednosťou veľa osudov rodín,” skonštatoval.

„Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným obetí nešťastia v Bratislave, zraneným čo najrýchlejšie uzdravenie sa. Životy, ktoré večer vyhasli na zastávke autobusu, vyhasli veľmi predčasne. Ak sa potvrdia správy, že vodič auta bol pod vplyvom alkoholu, verím že dostane najprísnejší možný trest. Nie ako pomstu, ale ako spravodlivosť. A zároveň ochranu, aby tento hrozný čin už nikdy nemohol zopakovať.“

Zhabanie auta za alkohol

Minister vnútra Roman Mikulec na mieste nehody vyjadril nepochopenie nad skutkom vinníka a zároveň ľútosť nad dôsledkami tragédie. „Je to hrozné, medzi obeťami a zranenými boli  študenti, niektorí z nich mali v pondelok absolvovať prvý deň na vysokej škole, je to obrovská tragédia,” zdôraznil minister, ktorý zároveň uistil, že bude podporovať sprísnenie legislatívy.

To načrtol vo svojom statuse na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič. „Automobil, v ktorom bude pristihnutý vodič s 1 a viac promile prepadne v prospech štátu. Bez debaty. Nemilosrdne. Okamžite na mieste.”

image

Nehoda v Bratislave

Pavol Zachar/Tasr

„A čo keď bude mať auto požičané? To isté. Nech sa páči, nech si dotknutý u ožrana uplatní náhradu škody. Zadržané autá pôjdu následne do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných,” dodal. Podľa neho ide o tresty pri kontrole na mieste, samozrejmosťou bude podľa neho odobratie vodičského preukazu na dlhé roky. 

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadril ľútosť nad smrteľnou dopravnou nehodou, ktorá sa stala v nedeľu večer v Bratislave. „S veľkým zármutkom sme prijali správu o tom, že tam je veľký počet zranených a tiež päť zomrelých, to nás naozaj zarmútilo,” povedal Lipavský po stretnutí so slovenským rezortným kolegom Rastislavom Káčerom.

Aj český prezident Miloš Zeman zaslal slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej kondolenčný list v súvislosti s tragickou nedeľňajšou nehodou v centre Bratislavy. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Dovoľte mi, aby som v mene svojom aj v mene českej verejnosti vyjadril hlbokú sústrasť vám, ako aj rodinám pozostalých po obetiach tejto tragickej udalosti. V tejto pohnutej chvíli sme myšlienkami s vami,” napísal v liste Zeman.

image

Nehoda v Bratislave

Martin Baumann/Tasr

Neexistuje bezpečné množstvo alkoholu

Na nehodu reagoval aj bývalý moderátor a kandidát na poslanca za Petržalku Michal Sabo. „Nedá sa slovami opísať ten šok a smútok, do ktorého sme sa dnes ráno zobudili. To, čo sa stalo na Zochovej ulici, je obrovskou tragédiou. Mrazí pri vedomí, že so zastávkou na Zoške máme skúsenosť hádam všetci. Sám som tam toľkokrát čakal na 93-jku a 94-jku. Rovnako tak, ako moji i vaši blízki, priatelia, susedia, či z Petržalky, alebo smerujúci na Mlyny. Je desivé myslieť na to.”

„Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli o svojich milovaných. Objímam virtuálne a hnev vo mne vrie. Ste arogantní, sebestrední.. strašne mi je smutno,” napísala herečka a spisovateľka Kristína Tormová. „Neexistuje bezpečné množstvo alkoholu. Áno, aj ten jeden pohár každý večer môže byť gamechanger. A som nahnevaná, že sa o tom tak málo hovorí,” dodala. 

K nehode sa vyjadril aj raper Dame zo skupiny DMS. Ten ľuďom pripomenul, aby nikdy za žiadny okolnosti nepili za volantom.

image

Nehoda v Bratislave

Martin Baumann/Tasr

1,6 promile v krvi

Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. „Z toho, čo som videl, som nezaregistroval nejaké brzdné stopy,” dodal policajný prezident. Vodič bol i so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržaný. „Ešte aj vtedy sa správal agresívne,” upozornil.

image

Na vlastnej koži: Viac ako rok nepijem alkohol. Čo sa v mojom živote zmenilo?

Spresnil, že nehoda sa stala v nedeľu (2. 10.) o 22.24 h a ide o pravdepodobne najtragickejšiu udalosť pri podobných dopravných nešťastiach. V dôsledku nehody zomreli štyria ľudia, niekoľko ďalších bolo zranených. „Traja sú v kritickom stave, bojujú v súčasnosti o život,” dodal policajný šéf.

Medzitým prišla informácia, že tragická nehoda na bratislavskej zástavke Zochova si vyžiadala piatu obeť. Zraneniam podľahlo 21-ročné dievča. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí policajti.  

Takáto nehoda tu ešte nebola

Od vzniku Slovenskej republiky polícia takú tragickú dopravnú nehodu, aká sa odohrala na zastávke v centre Bratislavy, doteraz neevidovala. Pre TASR to skonštatoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) Tomáš Vrábel.

Nemá vedomosť o tom, že by sa tragédia takéhoto rozsahu na Slovensku stala. „Najmä pri kombinácii alkoholu a rýchlej jazdy. Nič také neevidujeme a dúfam, že ani evidovať nebudeme,” zdôraznil Vrábel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:28