Dušan Kováčik je vinný (ilu)TASR
StoryEditor

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, je vinný. Odsúdili ho na 14 rokov väzenia

Radka Rosenbergová20.09.2021., 16:09h
Sudkyňa Pamela Záleská vyhlásila rozsudok vo veci obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.
Lajkuj Brainee.sk na

Nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vyniesli rozsudok. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ho odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku.

Odsúdili ho z prijatia úplatku, zo spolupráce so zločineckou skupinou takáčovcov a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v súbeho s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Na vyhlásenie rozsudku v kauze Dušana Kováčika prišiel aj Robert Fico s Ladislavom Kamenickým a Ľubošom Blahom.

Sudkyňa odsúdila bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za prijatie úplatku 50-tisíc eur od mafie za prepustenie bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby v lete 2017.

Kováčik podľa verdiktu ako špeciálny prokurátor zneužil svoju právomoc, keď pomáhal Makóovi a vynášal mu utajované informácie z vyšetrovania. Zabezpečil mu tak neoprávnený prospech. Makó mohol prijať protiopatrenia.

„S rozsudkom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. sa absolútne nestotožňujeme. Podali sme voči nemu odvolanie. Neprekvapilo nás však, čo sa tu dnes udialo po tom, čoho sme boli svedkami počas jednotlivých pojednávacích dní. Vyvrcholilo to tým, že súd odmietol desiatky dôkazov obhajoby,“ vyhlásil obhajca Dušana K. Erik Magál po skončení súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek je spokojný s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K, keďže sa stotožnil s argumentami prokuratúry. Neteší ho však, že bol takýto činiteľ odsúdený za závažné trestné činy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:45