TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Bezáka priviezol do Šaštína sám pápež František. Emeritnému biskupovi sa ušlo miesto v prvom rade

klTASR15.09.2021., 14:00h
Blízke vzťahy medzi Bezákom a pápežom Františkom naznačuje aj to, že mali už skôr viaceré osobné stretnutia.
Lajkuj Brainee.sk na

Emeritnému biskupovi Róbertovi Bezákovi sa počas dnešnej návštevy pápeža Františka v Šaštíne dostalo veľkej pocty. 

Na podujatie ho priviezli priamo v pápežskej kolóne. Navyše počas samotnej homílie zaujal Bezák v biskupskom rúchu miesto v prvom rade medzi biskupmi (na fotografii v skupine vpravo. Bezák stál najbližšie k oltáru). 

Celú omšu si môžete pozrieť tu: 

Bezák to, že bude stáť počas omše medzi biskupmi už avizoval v rozhovore pre Denník N. „Budem medzi všetkými biskupmi, veď aj ja som jedných z nich, prsteň mám vrátený,“ povedal v rozhovore. 

Svoj biskupský prsteň poslal Bezák do Ríma pápežovi po vtedajšom prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Vysvetľoval to, ako istú pripomienku toho, že je stále tu.

 V júni tohto roka bol Bezák na pozvanie pápeža vo Vatikáne, kde mu pápež František prsteň vrátil. Bezák to označil ako gesto toho, že je stále biskupom. 

Biskupi neboli prekvapení

Podľa slovenských biskupov bola jeho prítomnosť v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to.

„Vedeli sme o tom, že príde, už skôr, takže sme neboli prekvapení,“ povedal novinárom prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

Bober pripomenul, že Bezák je jedným z biskupov, je emeritný, tak ako viacerí iní biskupi na Slovensku. „To, čo sa stalo rozhodnutím Ríma, sme rešpektovali. Nič iné nemôžeme povedať, pretože tieto veci súvisia s rozhodnutím Svätého Otca, či už predchádzajúceho alebo tohto,“ povedal k Bezákovmu odvolaniu.

Miesto pre Bezáka

Biskupov sa médiá pýtali aj na to, či by sa pre Bezáka našlo miesto v cirkvi. „Myslím si, že už aj dostal ponuky, otázka je, či ich akceptoval. A čo by sa mu mohlo teraz ponúknuť, či by to akceptoval, to je druhá vec, a či urobí pápež nejakú rehabilitáciu. Stretol sa s ním nielen dnes, ale aj predvčerom. Myslím si, že tam bola nejaká reč. Ak to urobí, to, čo som prijal predtým, prijmem aj dnes,“ povedal Bober k prípadnej Bezákovej rehabilitácii.

Pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko považuje za veľmi silné gesto to, že sa biskupi spoločne s Bezákom modlili pod sochou šaštínskej Panny Márie, a potom spolu koncelebrovali svätú omšu.

Vzťahy s pápežom

Blízke vzťahy medzi Bezákom a pápežom Františkom naznačuje aj to, že ho hlava cirkvi prijala na apoštolskej nunciatúre na osobnom stretnutí. Stalo sa to v pondelok po tom, ako sa Bezák nezúčastnil omše v Dóme svätého Martina.

Bezák pôsobil od roku 2009 ako arcibiskup v Trnave, kde od začiatku upozorňoval na prešľapy svojho predchodcu a snažil sa cirkev otvoriť. Postupne sa kvôli svojim krokom dostával do nemilosti popredných členov cirkvi na Slovensku. Vyvrcholilo to tým, že ho v roku 2012 pápež Benedikt XVI zbavil funkcie. 

Emeritný biskup odvtedy nepôsobil ako kňaz, až v lete tohto roku mu arcibiskup Stanislav Zvolenský dovolil odslúžiť omšu v Bernolákove. Stalo sa to po tom, ako pápež František poslal Bezákovi smútočný veniec po úmrtí jeho otca. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:10