TASR/AP, Peter Mayer
StoryEditor

Slováci sa o stretnutie s pápežom zatiaľ netrhajú. Hovorca konferencie biskupov: Nie sú to preteky

Ľubomíra SomodiováTASR31.08.2021., 12:00h
Tvrdia, že za nízkym záujmom o stretnutie s pápežom môže byť podmienka očkovania. Vakcínu však na Slovensku dostalo už viac ako dva milióny ľudí. Na stretnutie so Svätým otcom sa zatiaľ chystá len 40-tisíc. Kde sú všetci veriaci?
Lajkuj Brainee.sk na

Hrozí Slovensku blamáž? Príchod pápeža sa nezávratne blíži. Stále to však vyzerá, že záujem o stretnutie so Svätým otcom nie je až tak vysoký, ako sa predpokladalo. Do Františkovej návštevy ostávajú necelé dva týždne.

Hoci si Slováci radi nechávajú všetko na poslednú chvíľu, kapacity sú zatiaľ naplnené iba na necelých 10 %.

Po prvom týždni od spustenia registrácie podľa hovorcu Konferencie biskupov Martina Kramaru zaznamenali vyše 33-tisíc prihlásených, hoci celková kapacita má byť až 400-tisíc ľudí. Momentálne by ich malo byť prihlásených necelých 40-tisíc. Organizátorom chýbajú aj dobrovoľníci.

Kedy bude registrácia uzavretá, nie je zatiaľ známe. „Túto informáciu zatiaľ nemáme. Platí však, čím skôr sa ľudia zaregistrujú, tým lepšie,“ odpísali nám z Helpdesku, ktorý zriadila cirkev na pomoc pri registrácii.

Kramara: Nie je to súťaž

Koľko registrovaných by cirkev brala za úspech? „Tešíme sa z každého jedného účastníka, ktorý príde a prejaví záujem načerpať silu z pápežových slov a jeho prítomnosti na Slovensku. Nie je to súťaž,“ tvrdí hovorca KBS Kramra.

Podobne hovorí aj v súvislosti s možným odlivom slovenských veriacich do Maďarska, kde pre stretnutie s pápežom nebude platiť podmienka očkovania. „Budeme veľmi radi, keď veriaci zo Slovenska tento Eucharitstický kongres navštívia. Iste to nie je súťaž. Každý nech sa rozhodne a ide podľa svojich možností.“

​Na Medzinárodnom eucharistickom kongrese v Budapešti na tejto udalosti prítomný aj Kramara a niektorí slovenskí biskupi. Mnohé farnosti už organizujú zájazdy.

„Podmienka očkovania registrácie je iste výzvou, na druhej strane každá púť má svoje výzvy, a zážitok je o to hodnotnejší, keď sa ich pútnikovi podarí naplniť,“ reaguje Kramara, ktorý spolu s desiatkami kňazov počas pandémie pomáhal v nemocniciach ako dobrovoľník.

Viackrát verejne vystúpili aj proti HOAXOM. Tvrdí, že pred celou spoločnosťou stojí náročná výzva, ako sa orientovať v informačných zdrojoch a dokázať rozlíšiť tie relevantné.

Slovensku hrozí blamáž

Nad zmenami podmienok účasti občanov na návšteve pápeža Františka na Slovensku sa podľa premiéra Eduarda Hegera neuvažuje. Momentálne je zaočkovaných 2,4 milióna Slovákov. Aj napriek tomu, že z tohto čísla sa prihlásilo zatiaľ necelých 40-tisíc ľudí, publicista Juraj Hrabko si myslí, že ak vláda nezmení pôvodné rozhodnutie, podľa ktorého na stretnutia s pápežom Františkom počas jeho septembrovej návštevy Slovenska budú mať prístup iba zaočkovaní ľudia, Slovensku hrozí blamáž, povedal pre TASR.

TASR

Myslí si, že vláda aj napriek svojim tvrdeniam zmení pôvodné prísne rozhodnutie. „Ak tak neurobí, hrozí nám blamáž. Pre mňa je nepredstaviteľné, že by bola návštevnosť pápeža za tri dni na Slovensku menšia, ako za tri hodiny v Maďarsku,“ podčiarkol.

Vzhľadom na zdravotný stav pápeža, ako aj ťažko predvídateľný vývoj pandémie, sa podľa neho nedá úplne vylúčiť, že sa návšteva napokon neuskutoční.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:44