TASR/P. Zachar
StoryEditor

Protesty v Bratislave majú zatiaľ slabú účasť. Niekde je viac policajtov ako demonštrantov

TASR05.08.2021., 11:46h
Protest na Hodžovom námestí v Bratislave je podľa polície zatiaľ pokojný.
Lajkuj Brainee.sk na

„Doterajší priebeh zhromaždenia je bez prípadov narušenia verejného poriadku,” uviedla bratislavská polícia na sociálnej sieti.

Pred Prezidentským palácom, na ohlásenom proteste, demonštrujú zatiaľ desiatky ľudí. Organizátori demonštrácie deklarujú, že chcú na Hodžovom námestí zotrvať až do 28. augusta. Dovtedy majú oficiálne ohlásené protesty.

​Tvrdia, že neprišli vyvolávať konflikty, ale chcú slušne komunikovať a vyjadriť svoj nesúhlas s opatreniami v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 či s očkovaním proti ochoreniu. Na mieste je aj štátna a mestská polícia.

TASR/P. Zachar

​Okraj námestia lemujú policajní ťažkoodenci. Polícia deklaruje, že bezpečnostnú situáciu v Bratislave od ranných hodín monitoruje a priebežne vyhodnocuje. Desiatky ľudí stoja aj na Námestí slobody, na neohlásenej demonštrácii. Zasahovala tam už bratislavská mestská polícia, ktorá riešila zabratie verejného priestoru, keďže demonštrujúci si tam rozložili stany.

Protesty v Bratislave TASR/P. Zachar

​Táto skupina demonštrujúcich sa zatiaľ nechce spojiť s protestom na Hodžovom námestí. Ráno avizovala, že chce zablokovať komunikácie v Bratislave, zatiaľ však k tomuto nedošlo.

K blokácii cesty už došlo dopoludnia na Panónskej ceste v bratislavskej Petržalke. Pre TASR to potvrdili z Dopravného podniku Bratislava (DPB). Jeho autobusové linky tam stáli od 10.54 do 11.14 h. „Polícia však situáciu rýchlo vyriešila a cestu sprejazdnila,” uviedli z podniku. DPB označuje situáciu v meste v súvislosti s protestmi za pokojnú a linky mestskej hromadnej dopravy premávajú aktuálne podľa grafikonu.

Brainee.sk

​V Bratislave sa posledné týždne protestuje proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu, proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej i médiám. Počas doterajších demonštrácií sa protestujúci dostali až k vstupným dverám parlamentu či na niekoľko hodín zablokovali cesty v centre hlavného mesta. Polícia preto čelila kritike.

TASR/P. Zachar

Skupina demonštrantov chcela zablokovať cestu

Skupina demonštrantov z neohláseného protestu na Námestí slobody v Bratislave chcela zablokovať cestu v centre mesta, zasiahnuť musela polícia. Desiatky policajtov protestujúcich vytlačili späť na chodník a bránia im v blokácii. Napätú situáciu na mieste rieši aj antikonfliktný tím.

Polícia zasiahla proti protestujúcim

Policajní ťažkoodenci i ďalší policajti zasiahli proti skupine demonštrantov, ktorá zablokovala cestu pri Hodžovom námestí v Bratislave. Polícia demonštrantov vytlačila späť z cesty na námestie pred Prezidentský palác a snaží sa im brániť v ďalšej blokácii cesty.

V centre Bratislavy sa začali tvoriť kolóny. Na Hodžovo námestie prišla aj skupina protestujúcich, ktorá demonštrovala na neohlásenom proteste na Námestí slobody.

HNtelevízia

„V čase po 12.00 h vošlo viacero osôb z verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí na vozovku v blízkosti zastávky MHD a pokúsili sa zablokovať premávku v smere na Štefánikovu ulicu. Poriadkoví policajti bezodkladne začali tieto osoby vyzývať, aby opustili priestor cestnej komunikácie a následne ich začali vytláčať na miesto mimo vozovky,” uviedli bratislavskí policajti.

Na miesto prišli aj zdravotní záchranári, keďže jedna z protestujúcich sa po zásahu polície sťažovala na zdravotné problémy. Dopravný podnik Bratislava informuje, že pre blokáciu cesty a zásah polície musel prerušiť premávku liniek 203, 207 a 212 od zastávky Hodžovo námestie smer Búdková a Červený most.

Organizátor ohláseného protestu na Hodžovom námestí vyzval účastníkov štrajku, aby sa vrátili späť na Hodžovo námestie a prestali blokovať cesty. Chce podľa vlastných slov situáciu riešiť vyjednávaním, inteligentne a slušne. „Máme pripravený plán, podľa ktorého budeme postupovať. Nechceme, aby nás nazývali dezolátmi a opicami,” povedal na pódiu.

Dištancuje sa od správania demonštrujúcich, ktorí zablokovali cestu. Došlo aj k slovnej výmene medzi organizátormi protestov z Hodžovho námestia a neohláseného protestu z Námestia slobody. Organizátori z Hodžovho námestia vyčítali tým z Námestia slobody, že prišli narušiť doteraz pokojný priebeh protestu pred Prezidentským palácom.

Premávka je obnovená, dvoch ľudí zadržali

Premávku na bratislavskom Hodžovom námestí policajti sprejazdnili. Dopravný podnik Bratislava (DPB) informuje o obnove liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) 203, 207 a 212, ktoré úsekom premávajú. Zelená vlna RTVS zároveň odporúča vodičom vyhnúť sa úseku kvôli možným blokádam protestujúcimi.

TASR/P. Zachar

​Polícia zadržala na proteste na bratislavskom Hodžovom námestí dvoch ľudí. Ide o demonštrujúcich, ktorí sa presunuli z neohláseného protestu z Námestia slobody.

„Krátko po 12.00 h prišlo viacero osôb z neoznámeného zhromaždenia na Námestí slobody medzi účastníkov oznámeného zhromaždenia na Hodžovom námestí, kde narušili jeho priebeh a následne vyprovokovali blokádu vozovky,” uviedla bratislavská polícia, ktorá voči blokácii zasiahla a protestujúcich vytlačila späť na námestie.

„Na osobnej slobode boli obmedzené celkovo dve osoby, ktoré boli predvedené na príslušné policajné oddelenie,” spresnila polícia. Skupina protestujúcich z Námestia slobody sa presunula na policajné oddelenie do Starého Mesta, kde žiadajú pustiť zadržaných.

Zasahovali aj záchranári

Bratislavskí zdravotníci zasahovali pri dvoch prípadoch na zhromaždení na Hodžovom námestí. Pre TASR to potvrdil Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Polícia informovala, že po vykonaní služobného zákroku bola ošetrená jedna osoba z dôvodu podozrenia z epileptického záchvatu. Ženu podľa Minára previezli záchranári do nemocnice na Mickiewiczovej ulici.

Ošetrený bol aj jeden člen antikonfliktného tímu z dôvodu náhleho zhoršenia jeho zdravotného stavu. Minár priblížil, že muž mal mať bolesti na hrudníku. Zdravotníci ho zobrali na vyšetrenie do nemocnice.

„Okrem toho volala jedna pani, že bola pritlačená k múru, ale keď tam prišli záchranári, už tam nikoho nenašli,” poznamenal Minár. Doplnil, že záchranná zdravotná služba nemala žiadne problémy ani zdržania v súvislosti so štvrtkovými protestmi v Bratislave.

DPB eviduje doteraz pre protesty dva incidenty

Dopravný podnik Bratislava (DPB) doteraz eviduje pre štvrtkové protesty v hlavnom meste dva incidenty. Pre TASR to uviedol hovorca dopravcu Martin Chlebovec. Prvý incident sa týkal zablokovanej Panónskej cesty, kde v čase od 10.54 h do 11.14 h prišlo k obmedzeniu dopravy, a teda aj premávky autobusových liniek 91, 93 a 94.

HN/ Peter Mayer

„Pre druhú blokáciu komunikácie na Hodžovom námestí, ktorá trvala od 12.17 h do 12.31 h, bol nútený DPB prerušiť premávku liniek 203, 207 a 212,” spresnil Chlebovec.

V prípade, ak sa situácia v uliciach Bratislavy zmení, je DPB pripravený v súčinnosti s políciou opäť odkloniť všetky dotknuté linky MHD a vypraviť tiež záložné vozidlá, vďaka ktorým posilní jednotlivé spoje. „Premávku MHD momentálne koordinuje mimoriadne posilnený tím 15 dispečerov, a to priamo v teréne aj v centrále DPB,” podotkol Chlebovec.

Mestská polícia zatiaľ eviduje len minimálne incidenty

Mestská polícia Bratislava doteraz zaznamenala pre štvrtkové protesty v hlavnom meste len minimálne narušenie verejného poriadku. Situáciu naďalej monitoruje v spolupráci so štátnou políciou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Na Námestí slobody mestská polícia riešila neoprávnené zabratie verejného priestranstva a na Hodžovom námestí zas nepovolenú hudobnú produkciu. „Obidva prípady boli odstúpené na ďalšie konanie príslušnej mestskej časti,” spresnila Krajčovičová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:10