Ľubomír Peráček ml.
StoryEditor

Výber z toho najlepšieho zo slovenskej architektúry: Pozri si tohtoročné nominácie na ceny CE ZA AR

ipHNstyle03.08.2021., 10:00h
Na základe osobnej obhliadky porota vybrala diela v šiestich kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Fenomény architektúry, Interiér, Exteriér a Občianske a priemyselné budovy.
Lajkuj Brainee.sk na

Ocenenie CE ZA AR, ktorého vyhlasovateľom je Slovenská komora architektov, už 20. rok upozorňuje na spoločenskú hodnotu architektonických diel a profesionálnych výkonov slovenských architektov.

Nominácie

CE ZA AR vytvára okrem samotného ocenenia aj priestor na diskusiu o vplyve architektúry na kvalitu nášho života. Práve preto je aktuálnym heslom komunikačnej línie ceny pre rok 2021 #zelenaprearchitektúru, ktorou sa pridáva ku globálnym výzvam zmiernenia dopadov environmentálneho vplyvu architektúry,” povedala riaditeľka úradu Slovenskej komory architektov, Oľga Miháliková.

Na základe osobnej obhliadky porota vybrala 21 diel v 6 kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Fenomény architektúry, Interiér, Exteriér a Občianske a priemyselné budovy, ktoré zverejňujeme aj s hodnotením medzinárodnej poroty.

V galérii si pozrite výber 20 nominovaných diel:

​Predseda Slovenskej komory architektov Ilja Skoček zdôraznil, že v nadchádzajúcom období, počas čerpania rekordných finančných prostriedkov z rozpočtu Európskej únie v rámci Plánu obnovy a stability Slovenska, čelíme veľkej výzve a historickej príležitosti zároveň.

“Hľadajme kvalitu v porovnávaní možných riešení. Hľadajme kvalitu výstavby a obnovy prostredníctvom súťaží návrhov,” dodal Skoček. Porota v jubilejnom 20. ročníku ceny hodnotila v prvom kole 81 prihlásených diel, z ktorých v užšom výbere počas cesty naprieč Slovenskom osobne navštívila 30 realizovaných objektov.

Medzinárodná porota navštívila diela a hodnotila v zložení: Táňa Buijs-Vítková (Holandsko) Jakub Cígler (Česká republika) Bohunka Koklesová (Rektorka VŠVU, Slovenská republika) Peter Moravčík (Slovenská republika, predseda poroty CE ZA AR 2021) Vladimír Sitta (Česká republika) Pavol Šilla (Slovenská republika) Štěpán Valouch (Česká republika).

Chátrajúci Machnáč

V rámci 20. ročníka ceny medzinárodná porota mimo obhliadky diel výnimočne navštívila aj jedinečnú stavbu v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice. Liečebný dom Machnáč z roku 1932 od architekta Jaromíra Krejcara chátra už takmer dve dekády.

Dnes stojí naša spoločnosť pred rozhodnutím, či Slovensko tento klenot natrvalo stratí alebo sa podarí objekt zachrániť príkladnou pamiatkovou obnovou. Porota 20. ročníka CE ZA AR preto verejne apeluje: “Zachráňme Machnáč!”

„Tento rok je výrazne čitateľné nasadenie architektov. Hovoríme o nasadení nielen nad rámec štandardného, ale dokonca nad rámec nadštandardného, vloženie sa do vecí za hranicu zmluvných povinností či dohodnutého honorárového pokrytia. Všetko v prospech dokonalého prevedenia diela,“ zhodnotil predseda poroty, architekt Peter Moravčík.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 02:12