Matej Hakár
StoryEditor

Hodnotná rekonštrukcia za skromný rozpočet. V dome v Šali sa nebúralo, ale recyklovalo

Ivana PáleníkováHNstyle17.07.2021., 09:00h
Štyri roky trvajúca rekonštrukcia prebiehala postupne, podľa možností skromného rozpočtu majiteľky, ktorá je pracujúcou dôchodkyňou.
Lajkuj Brainee.sk na

Architekt dokázal v návrhu zohľadniť jej silný osobný vzťah ku stavbe. Podarilo sa zachovať množstvo dobových prvkov. Prestavba realizovaná s úctou k zdedenému kontextu a rešpektom k osobnosti vlastníka, môže byť v mnohom príkladom.

Matej Hakár

Zásada znela: nebúrať

Z realizáciou a projektom stál architekt Zoran Samoľ z ORA Architekti. Ten pre portál archinfo.sk prezradil, že dom vznikol ešte počas rozmachu 1.ČSR, v čase keď bola Šaľa ešte len väčšou dedinou.

Váh tiekol vo svojom starom koryte a v okolí sa nachádzali záhrady a sady. Pešo sa dalo prejsť až k rieke. Na mieste ostal jediný zachovaný dom z týchto čias.

„Nie je preto náhoda, že majiteľka je starou rodáčkou zo Šale. Dom, osadený na pôvodnom teréne, si dobre pamätám,“ spomína architekt. „Mal okno do ulice, ktoré bolo hneď nad chodníkom. Tak ako rástlo mesto, zdvíhal sa aj chodník, nalepený priamo na fasádu. Ak si dobre spomínam, majiteľka ma oslovila preto, lebo sa jej páčil iný priestor, ktorý som navrhoval. Prešli štyri roky a dom sa podarilo dokončiť.“

Matej Hakár

​Spokojnosť mu však priniesla už samotná spolupráca. „Za čas strávený na tejto stavbe musím povedať, že som sa stretol s jednou z najlepších investoriek, s ktorými som pracoval. Všetko, čo sa čiastkovo podarilo počas rekonštrukcie dokončiť, sa vždy stretlo s úprimnou radosťou a nadšením. Dom sa dokončoval postupne, tak ako sa našetrili peniaze na ďalšiu etapu. Sama majiteľka je pracujúca dôchodkyňa,“ ozrejmuje.

Matej Hakár

​Začiatky však jednoduché neboli. Jedným z mantinelov bol v úvode skromný rozpočet, ktorý nedovoľoval dokončiť všetky práce naraz.

Matej Hakár

​Ako sám priznáva, výrazne pomohlo, že si veľa detailov zhotovovali sami s pomocou priateľov a počas víkendov.

Matej Hakár

​Ako to teda všetko začalo? „V roku 1928 tu bol len malý robotnícky dom. Jedna väčšia izba bola orientovaná do ulice, za ňou sa nachádzala kuchyňa, kúpeľňa a sklad. Pred domom gánok (nárečovo chodba, buď klasická, uzavretá alebo vonkajšia so stĺporadím, pozn. red.), za domom kôlňa a naokolo záhrada. Toto bol náš základ pred rekonštrukciou,“ priznáva architekt Zoran Samoľ z ORA Architekti.

Matej Hakár

Jednoduchosť v hlavnej úlohe

Rekonštrukciou prešli hlavné časti domu. Steny sa vymurovali z plných nepálených tehál. Prečnievajúcu časť strechy s pezinskou škridlou nesú smrekové hranoly na podstavcoch, ktoré ohraničili gánok. Na podlahách bol použitý prostý betón.

Matej Hakár

​Návrhu dominuje jednoduchosť. Dispozícia bola navrhnutá pre jedného človeka, podlahy aj nábytok znesú záťaž aj prach.

Matej Hakár

„Ak sa smrekové drevo trochu skrúti - nevadí. Myslelo sa na to. Spravili sme napríklad väčšie medzery medzi panelmi šatníka, ktoré zároveň slúžia na otváranie.“

Matej Hakár

​Aj tu však platilo, že čo bolo funkčné, ostalo zachované, čo nebolo treba búrať sa nebúralo. Napokon, ako priznáva architekt, „ku všetkému v priestore existoval dlhoročný vzťah, ktorý bolo dôležité preniesť do nového návrhu.“

Matej Hakár

​Silné puto majiteľky k domu tak malo ostať vryté ako rok nad dverami, ktorý sa odkryl pri oprave omietok.

Matej Hakár

„Keď si spätne pozriem pôvodnú štúdiu, tak skoro všetko sa zrealizovalo podľa návrhu. Upravovali sme len farby a výber zariaďovacích predmetov. Niektoré realizačné detaily sa upravovali na mieste, podľa zisteného stavu,“ dodáva na záver Zoran Samoľ z ORA Architekti.

Matej Hakár

Parametre:

  • Autori: Ing. architekt Zoran Samoľ
  • Spolupráca: Ing. arch. Martina Barborjaková, Bc. Martin Malachovský (návrh záhrady), Dielňa HAUS (výroba nábytku)
  • Podlažná plocha: 65,7 m²
  • Návrh: 2016 – 2017
  • Realizácia: 2017 - 2021

*Článok vyšiel v spolupráci s portálom Archinfo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 06:02