TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kováčik ostáva vo väzbe. Nepomohla ani záruka vo výške 70-tisíc eur, súd jeho žiadosti nevyhovel

TASR15.07.2021., 16:30h
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe.
Lajkuj Brainee.sk na

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie. Nepristúpila ani k nahradeniu väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. 

Súd opätovne rozhodol o väzbe 

Kováčik tvrdil, že kolúzne a preventívne dôvody väzby v jeho prípade pominuli. Navrhoval ju nahradiť takzvaným elektronickým monitorovacím zariadením či dostupnými nástrojmi. Ponúkal peňažnú záruku vo výške 70 000 eur, ak by mu na to uvoľnili zaistený majetok. Vyplývalo to zo žiadosti o prepustenie, ktorú predniesla počas procesu na Špecializovanom trestnom súde sudkyňa Pamela Záleská.

„Súd, posudzujúc obdobie od 18. mája dodnes, keď rozhodoval opätovne o väzbe obžalovaného, konštatuje, že sa dôvody väzby, ktoré boli konštatované v minulom rozhodnutí, nezmenili,“ zdôvodnila sudkyňa Pamela Záleská. Obžalovaný je vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Záleská poukázala na to, že súd počas hlavného pojednávania „zistil, že sa potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby“. Sudkyňa skonštatovala, že existuje obava z možného ovplyvňovania svedkov zo strany obžalovaného, pričom netvrdí, že je istota takéhoto správania. „Súd odmieta čakať do okamihu, keby obžalovaný takúto obavu naplnil,“ podotkla.

Tvrdí, že je nevinný 

Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný. 

Na ŠTS v Pezinku s ním pokračuje proces už šiesty pojednávací deň. Dušana Kováčika zadržali a obvinili v októbri 2020 a stále je väzobne stíhaný. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení. 

Koncom marca Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Mal prijať úplatok vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra K. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:07