Alžbeta Harry Gavendová / HN
StoryEditor

Absurdita po slovensky. COVID-19-pass dostali aj ľudia, ktorí vírusu podľahli

TASR12.07.2021., 16:08h
 Občianske združenie to považuje za cynické
Lajkuj Brainee.sk na

 COVID-19-pass dostali koncom júna aj zosnulé osoby. Upozornilo na to občianske združenie Skutočné obete COVID-19. TASR o tom za platformu informovala Lenka Straková. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré správy rozposielalo, na otázky TASR doposiaľ nereagovalo.

Národné centrum posielalo čísla COVID-19-passov, ktoré majú ľuďom slúžiť na vyžiadanie digitálneho COVID preukazu Európskej únie o vakcinácii, vykonaní testu alebo prekonaní ochorenia.

Vyzývajú na aktualizáciu databázy

OZ Skutočné obete, ktoré združuje pozostalých, eviduje viacero takýchto skúseností. SMS s COVID-19-passom doručili napríklad aj rodinám, ktorí prišli o príbuzného pred viac ako pol rokom. Platforma preto NCZI vyzýva, aby si aktualizovalo databázy od zosnulých obetí a aby sa rodinám verejne ospravedlnilo za technické a manažérske zlyhanie.
      

„Považujeme za absurdné, že inštitúcia, ktorá denne zverejňuje počty zosnulých na nový koronavírus, posiela traumatizovaným rodinám osobné COVID-19-passy mŕtvych s výzvou na ich uchovanie, a to aj mesiace po ich tragickej smrti. Na rozdiel od živých, ktorých vidíme v médiách a ktorí sa boria s problémami, aby im digitálny COVID preukaz EÚ fungoval, naši najbližší potvrdenie o prekonaní ochorenia, teste či vakcinácii skutočne nepotrebujú, je to cynické,“ dodala Straková.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 14:03