Flickr
StoryEditor

Ručička na teplomere prudko stúpa k 40 stupňom. Záchranári radia, čo robiť, aby si sa neprehrial

TASR08.07.2021., 08:45h
Čaká nás horúci deň. Na našom území budú v čase od 15.00 do 18.00 h platiť výstrahy prvého, druhého a tretieho stupňa.
Lajkuj Brainee.sk na

V niektorých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja môžu teploty vo štvrtok dosiahnuť až 38 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy tretieho stupňa pred vysokými teplotami.

Výstrahy tretieho stupňa platia v týchto lokalitách v čase od 15.00 do 18.00 h. Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Výstrahy aj vo zvyšných krajoch

V okresoch na strednom, južnom a juhovýchodnom Slovensku platia výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami. Očakáva sa tam miestami dosahovanie maximálnej teploty vzduchu do 36 stupňov Celzia.      

Prvý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí v okresoch najmä na severnom, časti stredného a východného Slovenska. Teploty tam môžu dosiahnuť do 34 stupňov Celzia. Výstraha platí v čase od 15.00 do 18.00 h.   

Nezabúdajte na pitný režim

 Zdravotnícki záchranári pripomínajú, že počas vysokých teplôt netreba zabúdať na pitný režim. Pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na organizmus, najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti.

Vhodné nápoje sú napríklad minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy. Obsahovať by mali čo najmenej cukru, do šiestich percent, ten totiž zvyšuje pocit smädu.

Nevhodný je alkohol

Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. Pri pobyte na slnku treba myslieť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Ak dôjde k zdravotným ťažkostiam v dôsledku prehriatia, treba pacienta preniesť do chladnejšieho prostredia a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:37