TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Vláda sa zhodla. Nesúhlasí s poslaneckým návrhom na odvolanie Igora Matoviča

TASR29.06.2021., 14:09h
Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO).
Lajkuj Brainee.sk na

Stanovisko k návrhu skupiny poslancov NR SR schválil vládny kabinet na utorkovom online rokovaní. Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi vláda vníma ako účelový populizmus navrhovateľov, ktorí zneužívajú ťažké obdobie pandemickej krízy na zvyšovanie napätia, vyvolávanie nepokojov a destabilizáciu spoločnosti.

Navrhovatelia majú podľa vlády na to dva hlavné dôvody. Tým prvým je strach pred spravodlivosťou. „Je príznačné, že o nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi hovoria poslanci zo strany Smer-SD a jej politickej odnože strany Hlas-SD. Práve počas vlád strany Smer-SD a jej 'dcérskej organizácie' Hlas-SD dochádzalo k monštruóznemu rozkrádaniu štátu,“ uvádza sa stanovisku kabinetu.

Tým druhým dôvodom je podľa vlády permanentná snaha strany Smer-SD a jej pobočky Hlas-SD o zneužívanie mimoriadne ťažkej pandemickej situácie na bezohľadné vytĺkanie politického kapitálu za každú cenu, bez ohľadu na to, koľko ľudských životov to bude stáť a na to, aké veľké ekonomické straty to občanom SR spôsobí.

Matovič podľa vlády zdedil krajinu po rokoch vládnutia strán Smer-SD a Hlas-SD s vysokým verejným dlhom, podvyživeným zdravotníctvom, zdecimovanými štátnymi hmotnými rezervami a bez plánov a stratégií na zvládanie takýchto mimoriadnych pandemických situácií.

TASR - Martin Baumann

​Od prvej chvíle viedla vláda pod vedením Igora Matoviča intenzívny boj za ochranu zdravia a životov obyvateľov, zatiaľ čo opozícia permanentne spochybňovala prijímané opatrenia, niektorí jej predstavitelia verejne porušovali protiepidemické opatrenia a vedome a cielene tak prispievali k celkovému zvyšovaniu napätia a zhoršovaniu atmosféry v spoločnosti.

Aj nákup vakcíny Sputnik V bol podľa stanoviska vlády motivovaný vyhodnotením aktuálnej situácie a dostupných možností. V čase dojednania zmluvy o dodávke vakcíny Sputnik V na Slovensko totiž všetky štáty EÚ čelili veľkému nedostatku vakcín, denne zomieralo na ochorenie COVID-19 100 ľudí a na Slovensku bol podľa prieskumov renomovaných prieskumných spoločností vysoký záujem o očkovanie touto vakcínou.

​Z týchto dôvodov sa nákup vakcíny Sputnik V ukazoval ako najdostupnejšie riešenie kritickej situácie v danom čase.
Predkladatelia návrhu podľa stanoviska vlády označujú celoplošný lockdown za správnu alternatívu k spochybňovanému celoplošnému testovaniu bez toho, že by porovnali spoločenské náklady.

Podľa vlády je správanie Igora Matoviča, ktorý pri riadení boja s pandémiou podriadil celé svoje úsilie snahe o ochranu zdravia a života občanov Slovenska a minimalizáciu ekonomických škôd, v ostrom protiklade k postojom parlamentnej opozície.

Za ľudí majú ešte rokovať o postoji k odvolávaniu

Poslanci Národnej rady  z klubu Za ľudí majú ešte popoludní rokovať o postoji k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča. Pre TASR to uviedla predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Poslankyňa Viera Leščáková už pre TASR povedala, že bude hlasovať proti vysloveniu nedôvery Matovičovi.

Jej kolegyňa Miriam Šuteková hovorí, že podporiť návrh na odvolanie by bolo to isté, ako sedieť v jednej vláde s opozičnými lídrami. „Budeme k tomu ešte sedieť popoludní,“ odpovedala Žitňanská na otázku, ako sa zachová jej klub.

Poslanec Za ľudí Tomáš Lehotský dodal, že o postupe sa budú rozprávať aj v rámci frakcie, ktorú vytvorili okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej po vypuknutí rozkolu v strane Za ľudí. Poslanec Za ľudí Marek Hattas uviedol, že nebude hlasovať za odvolanie Matoviča.

Šuteková hovorí, že voči Matovičovi má veľa výhrad verejnosť aj partneri, no návrh na jeho odvolanie je len pokusom o oslabenie koalície. „Podporiť v takejto situácii návrh Fica a Pellegriniho je to isté, ako sedieť s nimi v jednej vláde. Takéto konanie by bolo obrovskou hanbou a Slovensku by len poškodilo,“ skonštatovala pre TASR.

Mimoriadne rokovania čakajú poslancov v utorok večer. Riadna 32. schôdza by sa mala po hlasovaní o 17.00 h prerušiť a nasledovať by malo mimoriadne rokovanie k Slovenskej pošte. Následne by sa malo rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra financií Matoviča.

OĽANO už avizovalo, že za Matovičom stojí. Sme rodina avizuje, že návrh opozície nepodporí, klub SaS má ešte o svojom postupe rokovať. Nezaradení poslanci a bývalí členovia Za ľudí Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, naopak, informovali, že odvolávanie ministra financií podporia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:28