ťažba drevaReuters
StoryEditor

V Nízkych Tatrách prebieha ťažba dreva, ktorá ohrozuje biotop hlucháňa, tvrdí iniciatíva My sme les

TASR28.06.2021., 16:37h
Iniciatíva My sme les zistila ťažbu dreva na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). Pri ťažbe bol ničený biotop ohrozeného hlucháňa hôrneho priamo počas hniezdneho obdobia.
Lajkuj Brainee.sk na

Ministerstvo životného prostredia pripravilo novelu zákona o ochrane prírody, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území. Obmedziť by sa tak mali aj hospodárske aktivity, ktoré poškodzujú a ničia biotopy v nich.

„Ťažba prebieha v kategórii ochranných lesov a nebola riadne vyznačená. Úrady mali pritom ťažbu v lokalite na základe výskytu ohrozeného druhu zakázať,“ tvrdí Karol Kaliský z My sme les.

Dodal, že aktivisti preto podali podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Ide podľa neho už o tretiu ťažbu v biotope hlucháňa.

Hlucháň hôrny Hlucháň hôrny TASR

​Slovensko čelí za nedostatočnú ochranu hlucháňa žalobe zo strany Európskej komisie, krajine môžu hroziť miliónové pokuty. Envirorezort chce odvrátiť neúspech SR v konaní o žalobe práve pripravenou novelu zákona o ochrane prírody.

„Zmenou zákona chce podporiť aj neštátnych vlastníkov vrátane urbárnych spoločenstiev a nastaviť jednoduchší a spravodlivejší spôsob odškodňovania súkromných vlastníkov za obmedzenie ich hospodárskych aktivít,“ uviedlo tlačové oddelenie.

MŽP pripomína, že na stole je aj reforma Štátnej ochrany prírody SR, ktorá má oddeliť parky a organizačne ich osamostatniť.

„Výsledkom budú krajšie a kvalitnejšie národné parky, menej nezmyselne vyrúbaných strání a aj nové pracovné príležitosti pre domácich ľudí,“ konštatuje tlačové oddelenie. Obživou pre domácich bude najmä zveľaďovanie národného parku a mäkký turizmus.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:30