TASR/František Iván
StoryEditor

Horúčavy dnes dosiahnu nové maximum. Niekde bude až 36 stupňov, na horách turistov potrápia búrky

TASR23.06.2021., 09:04h
Slovensko potrápia horúčavy aj v stredu. Meteorológovia vydali výstrahy pred vysokými teplotami pre všetky kraje s výnimkou Žilinského. V južných a juhovýchodných okresoch Slovenska platí zvýšená výstraha pred teplom.
Lajkuj Brainee.sk na

Výstrahy predbežne platia v stredu od 13.00 do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojom webe.

Druhý stupeň varovania platí pre väčšinu okresov Košického kraja, aj pre okresy Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš.

Tiež pre okresy Komárno, Levice a Nové Zámky. Teploty tu môžu vystúpiť až na 35, miestami na 36 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornili meteorológovia.

SHMÚ

Najmä v strednej časti Slovenska sa môžu v stredu poobede vyskytnúť búrky. Prvostupňová výstraha predbežne platí od 13.00 do 21.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojom webe.

Výstraha pred búrkami platí v celom Žilinskom kraji a vo väčšine okresov Banskobystrického kraja. Tiež v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves. V rámci Prešovského kraja v okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad, Sabinov a Stará Ľubovňa.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu),“ upozornili meteorológovia.

Reuters

Horskí záchranári varujú pred búrkami

Horská záchranná služba (HZS) vydala na stredajšie popoludnie výstrahy pred búrkami vo všetkých slovenských pohoriach. Záchranári o tom informovali na oficiálnej webovej stránke.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ upozornili horskí záchranári. V Slovenskom raji v stredu očakávajú maximálnu teplotu vzduchu presahujúcu 33 stupňov Celzia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:00