TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Voľby by v júni opäť vyhral Hlas-SD. Do parlamentu by sa dostala aj koalícia maďarských strán

Miroslav Kamody15.06.2021., 16:24h
Najnovší prieskum agentúry AKO ukazuje, ako by vyzeralo rozloženie politických strán v parlamente, keby sa voľby konali v júni tohto roku.
Lajkuj Brainee.sk na

Na prvom mieste by skončila strana Hlas-SD, ktorá by získala 21 percent, čo zodpovedá 39 mandátom v parlamente. Nasleduje Sloboda a Solidarita s 13,9 percentami a Smer-SD s 10,6 percentami. 

V parlamente by sedeli aj poslanci aliancie OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena Zdola, Progresívne Slovensko, Sme rodina a KDH. Zloženie strán Národnej rade uzatvára aliancia Aliancia – Szövetség (spoločná strana SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás Spolupatričnosť) s 5,2 percentami. 

Ako informuje agentúra AKO, „výberovú vzorku tvorilo 1000 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna voči populácii SR z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti, kraja. Zber dát prebiehal telefonicky v období 7.6 – 11.6. 2021.“

Agentúra AKO

​Prieskum nemal objednávateľa, bol realizovaný na náklady agentúry AKO v rámci multitematického (omnibusového) zberu dát. Otázka znela: „Skúste si prestaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do NR SR.
Išli by ste voliť? A ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí, alebo môžete menovať aj nejakú inú.“

Naďalej sa prepadáva strana Za ľudí. Tá by v júni získala len 3,6 percenta, čo je 0,4 % menej ako v máji. Polepšila si však strana SNS, ktorá sa z 1,6 % vyhupla na 3,1 percenta. Do parlamentu by sa však, rovnako ako strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko s tromi percentami, nedostala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:04