Pozri sa, čo všetko sa zmenilo v tvojom okrese (ilu)TASR
StoryEditor

Pribudli zelené okresy, pozri sa akú farbu má ten tvoj

TASR14.06.2021., 09:11h
Epidemiologická situácia sa naďalej zlepšuje, oddnes prechádza šesť okresov do zelenej, najmiernejšej fázy COVID automatu. Upravili sa aj podmienky pre hromadné podujatia.
Lajkuj Brainee.sk na

Od pondelka nie je podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V druhom stupni varovania sú dva okresy, v prvom stupni varovania sú tri, v druhom stupni ostražitosti ich je devätnásť a v prvom stupni ostražitosti ich je 49. V stupni monitoringu je šesť okresov. V druhom stupni varovania (červená farba) sú okresy Kysucké Nové Mesto a Myjava.

V prvom stupni varovania (ružová farba) sú od pondelka okresy Banská Štiavnica, Skalica a Trenčín. V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) sú zaradené okresy Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Levice, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou a okres Žilina.

Do prvého stupňa ostražitosti, ktorý zodpovedá žltej farbe, sú zaradené okresy Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Sabinov, Senec, Snina, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a okres Zvolen.

V stupni monitoring, ktorý zodpovedá zelenej farbe, sú od pondelka zaradené okresy Brezno, Púchov, Šaľa, Stropkov, Topoľčany a Turčianske Teplice.

Kapacitné obmedzenie jedna osoba na pätnásť štvorcových metrov sa od pondelka nevzťahuje na prevádzky v zelených a žltých okresoch. Pre niektoré druhy prevádzok sú stále v platnosti iné druhy kapacitných obmedzení, napríklad maximálny počet osôb pri stole v prevádzkach verejného stravovania.

Ako ďalej vyplýva z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, o ktorej informovala hovorkyňa úradu Daša Račková, v zariadeniach verejného stravovania sa podmienka dvojmetrového rozstupu medzi stolmi vzťahuje len na interiér.

V ružových a červených okresoch môžu podľa Račkovej prevádzky hudobných, divadelných, filmových a podobných predstavení organizovať podujatia pre deti za nastavených protiepidemických opatrení.

Upozornila, že sa zosúlaďuje text vyhlášky s COVID automatom v prípade obmedzenia činnosti prevádzok verejného stravovania a fitness centier – takéto prevádzky budú v treťom stupni varovania (bordová farba okresu) zatvorené. Prevádzky verejného stravovania môžu podľa Račkovej fungovať na odber so sebou alebo cez donáškový predaj.

Pre prevádzky, kde možno výsledok negatívneho testu nahradiť potvrdením o očkovaní, sa upravujú lehoty zaočkovanosti tak, ako v prípade vyhlášky k režimu na hraniciach.

V prípade hromadných podujatí, na ktorých je povinný negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako dvanásť hodín, po novom od pondelka platí okrem antigénových a RT-PCR testov aj LAMP test. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k hromadným podujatiam. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Ako ďalej uviedla, povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu možno nahradiť potvrdením o očkovaní. Ročná výnimka sa bude vzťahovať na zaočkované osoby minimálne 21 dní po podaní prvej dávky vakcíny. V prípade neabsolvovania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny bude možné nahradiť negatívny test maximálne 90 dní od podania prvej dávky. V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny, výnimka je platná dvanásť mesiacov po očkovaní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 11:11