TASR/Ján Krošlák, OR PZ v Prievidzi
StoryEditor

Toto monštrum vraždilo na Slovensku. Vrah má mať na svedomí aj dvojročné dieťa

Miroslav KamodyTASR25.06.2021., 09:00h
Sex, škrtenie a následné podpálenie. Sériový vrah Miroslav sa nezastavil pred ničím a ani vyšetrovatelia presne nevedia, koľko obetí má na svedomí.
Lajkuj Brainee.sk na

Polícia často pripomína, že nie sme v hollywoodskom filme a nezvestnosť treba hlásiť okamžite, nie po 24 hodinách. Pri deťoch to platí dvojnásobne. V rámci kampane k Medzinárodnému dňu nezvestných detí sa Polícia Slovenskej republiky podelila o zaujímavé štatistiky.

Medzi dve hlavné príčiny nezvestnosti detí patria úteky z domu a rodičovské únosy, pričom policajti ročne evidujú stovky nezvestných. Drvivá väčšina sa však nájde. Príbeh Niny Benčatovej je však iný a všetky stopy smerujú k sériovému vrahovi z Česka.

Nezvestná matka s dcérou

V júni 2012 polícia vyhlásila pátranie po tohto času 19-ročnej Monike Benčatovej a jej dcére Nine z Handlovej. Dieťa malo vtedy iba jeden rok. „Monika Benčatová naposledy telefonovala svojej matke 16. júna 2012. Odvtedy sa jej neozvala, nepodala o sebe žiadnu správu a nie je známe miesto jej súčasného pobytu,“ povedala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Ani po piatich rokoch polícia nevedela, čo sa s matkou a jej dcérou stalo. Kriminalisti však boli na stope Miroslavovi z Česka, ktorého už dlhšiu dobu sledovali. V júli 2017 sa začala rozplietať veľká sieť stôp, ktoré vyvrcholili Miroslavovým obvinením z niekoľkých vrážd a týrania.

TASR/KR PZ Trenčín

Mrazivé detaily

Svoju prvú vraždu mal spáchať v roku 2010. So svojou družkou Sandrou najprv žili v Česku, neskôr si prenajali dom v Zliechove, ktorý sa nachádza necelých 20 kilometrov od Ilavy. „Družka mala silné podozrenie, že ju podvádza a rozhodla sa odísť k rodičom,“ povedal bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško.

Miroslav ju nedokázal presvedčiť a tak sa rozhodol pre ohavný čin. Najprv spolu mali mať sex, no potom ju začal škrtiť. Keď Sandra vydýchla naposledy, telo rozštvrtil a následne spálil na záhrade. Tu však jeho besnenie neskončilo.

Otázniky okolo smrti dievčatka

O dva roky neskôr sa na internete zoznámil s mladou Monikou Benčatovou. Aj s jej dcérou ich pozval do domu hrôzy v Zliechove. Ani tento vzťah sa však nevyvíjal úplne podľa predstáv. V osudný deň mal podľa výpovede počuť krik z vedľajšej izby.

Keď vošiel dnu, malá Nina už mala byť podľa jeho slov mŕtva. Ako to bolo v skutočnosti sa už asi nikdy nedozvieme, pretože následne mal mať s jej matkou sex, pri ktorom ju, rovnako ako v prvom prípade, uškrtil. Obe telá nakoniec spálil.

Odrezaná hlava

Treťou a oficiálne aj poslednou obeťou mal byť Roman, s ktorým žila Miroslavova posledná priateľka. Tá sa s ním mala zoznámiť cez internet a prezradila mu, že ju muž týra. Miro jej mal povedať, že sa o neho postará. Žena tak na vlastné oči videla, ako jej vtedajšieho priateľa uškrtil šnúrkou od teplákov.

Tým to však neskončilo. Po vražde Romana položil do vane, deň nato mu polámal kosti a odrezal hlavu, aby sa zmestil do kufra. Nakoniec mal ostatky spáliť. „Priebeh skutkov je veľmi brutálny. To, že v tomto prípade hrozí obvinenému doživotie, je zrejmé,“ povedal pred rokmi Hraško.

Unsplash/Hassan Rafhaan

Súdny proces

Miroslav mal s políciou pri objasnení vrážd od začiatku spolupracovať a dokonca im označil aj miesta v okrese Ilava, kde sa mali nachádzať pozostatky obetí. Už v roku 2017 ale strážcovia zákona tvrdili, že počet obetí ešte nemusí byť konečný.

Sledovaný proces s Miroslavom sa začal 18. novembra 2020 v Banskej Bystrici. Pred senátom však nastal zásadný zvrat. Obvinený vyhlásil, že je nevinný a odmietal, že by spáchal skutky, z ktorých ho vinia. Zároveň odmietol vypovedať.

V roku 2017 sa k nim však priznal a podrobne ich opísal. V roku 2019 však zmenil svoju výpoveď a počas prvého dňa procesu reagoval: „Niečo z toho pravda je a niečo nie. Nezavraždil som ich. Je to vykonštruované.“

TASR/Ján Krošlák

​Priznanie k skutkom v roku 2017 malo údajne viesť k nižšiemu trestu. Ako potom povedal, urobil tak na nátlak polície a priznal aj to, čo neurobil. Prvý deň procesu mala emotívne vyjadrenie aj matka zavraždeného Romana: „Nie je vinný? Koľko obetí zanechal a zobral ich zo sveta?“

Počet obetí nie je konečný

Proces priniesol aj ďalšie zvraty, ktoré napovedajú, že tieto vraždy neboli jediné. Tomu nasvedčuje aj výpoveď väzňa zo susednej cely, ktorému sa mal Miro zdôveriť, že zabil viacerých ľudí

„Z výpovede znalca z odboru antropológie bolo potvrdené, že sa našli kostrové pozostatky, ktoré patria dvom dospelým osobám a jednej osobe vo veku 13 až 18 rokov. Avšak tieto kostrové nálezy nepatria potenciálnym obetiam trestného činu, ktorý mal spáchať obžalovaný,“ konštatoval prokurátor.

​Okrem toho znalci z odboru psychiatrie a psychológie konštatovali, že má sklony k agresívnemu správaniu a k sexuálnej úchylke. Nebezpečenstvo jeho pobytu na slobode je pre spoločnosť mimoriadne vysoké.

Aj preto súd rozhodol, že je v prípade troch vrážd vinný a dostal doživotie. Rozsudok padol len 19. apríla a ešte nie je právoplatný, pretože Miroslav sa odvolal.

Tým, že sériový vrah bol obžalovaný len za vraždu Moniky Benčatovej, malá Nina, ktorá by medzitým mala už 10 rokov, je stále zaradená na zozname nezvestných detí.

TASR/Ján Krošlák

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:33