NemocnicaTASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Tragédia v Bratislave: V hniezde záchrany našli mŕtve dieťa, v inkubátore ležalo niekoľko dní

TASR19.04.2022., 15:39h
V bratislavskom NÚDCH našli v hniezde záchrany mŕtve dieťa.
Lajkuj Brainee.sk na

V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave našli v utorok dopoludnia v hniezde záchrany mŕtve dieťa.

TASR to potvrdili bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková a hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. Upozornil na to portál noviny.sk.

V inkubátore bol zrejme niekoľko dní

„V priebehu dnešného dopoludnia sme v inkubátore hniezda záchrany našli dieťatko, žiaľ, bez známok života. Ihneď sme kontaktovali políciu a prípad riešime v súčinnosti s políciou. Je nám všetkým nesmierne ľúto tejto tragédie a sme plne súčinní s políciou pri vyšetrovaní príčin smrti dieťatka," doplnila Kamenická.

​​Podľa informácií, ktoré priniesla televízia JOJ, chlapec mal byť v hniezde záchrany niekoľko dní. Informáciu televízii potvrdilo niekoľko zdrojov. V hniezde záchrany nefungovala signalizácia, ktorá by dala signál, že v inkubátore je dieťa. Chlapčeka našli pri rannej kontrole hniezda.

Funkčnosť hniezda záchrany sa podľa jej slov pravidelne kontroluje. Šimunková doplnila, že prípad aktuálne vyšetruje polícia.

Ľútosť nad tragédiou vyjadrilo aj občianske združenie (OZ) Šanca pre nechcených, ktoré je iniciátorom hniezd záchrany v SR. Príčiny nešťastia si nevie vysvetliť. Poukazuje na to, že od roku 2004, keď bol na Slovensku zriadený prvý takýto inkubátor, sa nič podobné nestalo. „Nevieme, čo sa vlastne udialo, a nemáme inú možnosť, než si počkať na oficiálne výsledky vyšetrovania," konštatuje združenie v stanovisku, ktoré má TASR k dispozícii.

Združenie zároveň poukazuje na to, že nemocnica, ktorej je hniezdo záchrany darované, sa zaväzuje starať nielen o dieťa, ale aj funkčnosť a hygienu samotného hniezda.

Zabezpečenie funkčnosti systému spočíva v pravidelnom overovaní funkčnosti, teda v overovaní toho, či sa po každom otvorení hniezda rozozvučí alarm na novorodeneckom oddelení, čo je pre personál nemocnice signál počkať päť minút a následne hniezdo skontrolovať.

Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala trestné stíhanie v prípade utorkového nálezu mŕtveho novorodenca v hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Stíhanie začala vo veci trestného činu usmrtenia. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Prípadom sa zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III. „Vo veci vykonávajú všetky potrebné procesné úkony, ktorých cieľom je náležité objasnenie tejto udalosti,“ spresnila. S prihliadnutím na citlivosť prípadu polícia v tomto štádiu konania neposkytuje bližšie informácie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:54