TASR/Zuzana Čižmáriková
StoryEditor

Ministerstvo musí vyvracať ďalší HOAX: Nie, Jula Viršíka nezabilo očkovanie

Martina Bednárová28.05.2021., 08:40h
Internetom sa šíri poplašná a klamlivá správa, že úmrtie legendárneho moderátora a porotcu Superstar súviselo s očkovaním. Nie je to pravda.
Lajkuj Brainee.sk na

Július Viršík (56) skonal vo svojom dome na Záhorí po zlyhaní srdca. Pred pár týždňami absolvoval očkovanie proti covidu-19. Dezinfoscéna sa prípadu ihneď chytila a na internet vypustila správu, že jeho tragické úmrtie súvisí s vakcináciou. Tá sa šírila takou rýchlosťou, že sa na blud rozhodlo reagovať Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše 1,5 mesiaca, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím,“ uviedol riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič.

Rezort zdravotníctva v tejto súvislosti prosí o opatrnosť pri správach a internetových statusoch, ktoré akékoľvek úmrtia automaticky dávajú do súvisu s očkovaním. „V prípadoch úmrtí, v ktorých pitva preukáže možný súvis s očkovaním, o tom následne otvorene informujeme. Takéto prípady zatiaľ evidujeme tri. Zaočkovaných proti ochoreniu covid-19 prvou dávkou máme už vyše 1,6 milióna ľudí,“ spresnilo ministerstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:55