Unsplash/Jan Baborák
StoryEditor

Príroda na prvom mieste. Štátne lesy v národných parkoch budú spravovať ochranári

TASR24.05.2021., 12:27h
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
Lajkuj Brainee.sk na

„Výsledkom transformácie národných parkov Slovenska má byť ekonomické a sociálne povznesenie týchto regiónov – pri zachovaní chránených prírodných hodnôt,“ uvádza MŽP. Výsledkom má byť podľa rezortu najväčšia transformácia štátnej ochrany prírody na území deviatich národných parkov.

Presun by sa mal týkať území v 3., 4. a 5. stupni ochrany. Transformáciu zabezpečí novela zákona o ochrane prírody, ktorú MŽP SR posunulo do legislatívneho procesu. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) hovorí, že tým Slovensko dobieha zaostávanie voči iným európskym krajinám.

Týka sa to aj potokov a riek

Envirorezort chce do správy národných parkov preniesť tiež horné toky, ktoré sú v súčasnosti pod Slovenským vodohospodárskym podnikom. „Chceme skončiť kompetenčné vojny, pre ktoré dochádza v národných parkoch k úpadku ochrany ich prírodných hodnôt a súčasne aj sociálno-ekonomického rozvoja,“ uviedlo ministerstvo.

TASR – Milan Kapusta

​MŽP pripomína, že na Slovensku momentálne vykonávajú správu lesov rôzne podnikateľské subjekty a viaceré štátne inštitúcie. Nejde len o lesy v pôsobnosti agrorezortu. Ide napríklad o vojenské lesy, ktoré zabezpečujú správu lesných pozemkov vo vojenských obvodoch. Nová legislatíva s tým podľa MŽP počíta a ponecháva špecifické postavenie viacerých štátnych organizácií, ktoré vykonávajú správu lesného majetku.

Zlepšenie ochrany

Od transformácie národných parkov si envirorezort sľubuje zlepšenie ochrany, rast mäkkého turizmu a pracovných miest v službách. V rámci implementácie novely zákona budú o fungovaní jednotlivých národných parkov rokovať experti Štátnej ochrany prírody SR a MŽP priamo v regiónoch Slovenska so všetkými zainteresovanými stranami, vrátane súkromných vlastníkov lesov a mimovládnych organizácií.

​Ministerstvo deklaruje, že pre jednotlivé národné parky pripravuje špecifické projekty transformácie. Tie by mali ponúkať nové pracovné, vzdelávacie aj podnikateľské príležitosti s dlhodobým výhľadom rozvoja.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:27