Šéf liberálov Richard Sulík má v otázke LGBTQ jasno: „…keby tu žili len homosexuáli, zanikneme v priebehu jednej generácie.“TASR
StoryEditor

Ak sa poslanci nedohodnú na kolúznej väzbe, z koalície odídu SAS aj Za ľudí

TASRRadka Rosenbergová23.05.2021., 13:04h
Spor v koalícii sa vyostruje, Richard Sulík sa však snaží nájsť kompromis.
Lajkuj Brainee.sk na

Richard Sulík sa vyjadril, že ak strana Za ľudí odíde z koalície pre novelu o Trestnom poriadku, ktorá upravuje podmienky kolúznej väzby, učiní tak aj strana SaS. Podľa Sulíka bude SaS súhlasiť s dohodou, ktorú uzavrie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).„Sme ale za skrátenie lehôt väzby. Nasledujúci týždeň by sa mal návrh zmeny kolúznej väzby dostať vláde na stôl a určite sa nájde kompromis v skrátení väzby medzi navrhovanými troma a piatimi mesiacmi,“ myslí si predseda strany SaS. 

Návrh poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina) však Sulík odmieta a považuje ho za porušenie koaličnej zmluvy, keďže nebol vopred prediskutovaný na koaličnej rade. Ak ho Kollár pretlačí a strana Za ľudí sa rozhodne pre to odísť, SaS ju bude bude podľa Sulíkových slov nasledovať. „Ak to bude pre Za ľudí kardinálna otázka, tak sa k nim pridáme. Dohody sa nesmú porušovať.“

Podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši sa vyjadril, že nezaradení poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho návrh upravujúci podmienky kolúznej väzby podporia. Sulík s Rašim sa zhodli na tom, že by sa mala dĺžka kolúznej väzby zo súčasných siedmich mesiacov skrátiť.

Hlas-SD návrh podporí, sú za skrátenie dĺžky kolúznej väzby Hlas-SD návrh podporí, sú za skrátenie dĺžky kolúznej väzby TASR

Stretnutie nebolo zvolané z roztopaše premiéra

Okrem toho poslanci diskutovali aj o tajnom stretnutí desiatich najvyššie postavených osôb v štáte na pôde Slovenskej informačnej služby, ktoré sa konalo v pondelok 17. mája. Podľa Richarda Sulíka bolo neštandardné, ale nie nelegálne alebo nemorálne. Priznal, že o stretnutí vedel, pozvaný však nebol.

Nevidím v tom však žiadny problém, stretnutie zvolal premiér a je to v jeho kompetencii,“ poukázal Sulík. Podľa neho si chcel premiér Eduard Heger (OĽANO) len vymeniť informácie s ľuďmi, ktorí majú v krajine na starosti bezpečnosť. „Stretnutie nebolo isto zvolané z roztopaše premiéra, opozícia sa však môže pýtať a má aj dostať odpovede,“ dodal Sulík.

Uznal však, že stretnutie by vyvolalo menej otázok a pochybností, ak by sa uskutočnilo vo forme rozšírenej Bezpečnostnej rady SR, kde by bola prizvaná prezidentka a ďalší účastníci. Tieň na stretnutie podľa Sulíka vrhá aj to, že sa uskutočnilo v čase, keď Národná kriminálna agentúra zadržala svojho bývalého šéfa.

Podľa nezaradeného poslanca a člena mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richarda Rašiho je takéto stretnutie neakceptovateľné. „Takéto tajnostkárstvo prispieva len k nedôvere verejnosti voči vláde a justícii,“ zdôraznil Raši. Opozícia preto napríklad iniciovala stretnutie parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. „Objavujú sa tu rôzne teórie, z ktorých každá môže byť pravdivá, malo by sa to vysvetliť a nebrať to na ľahkú váhu, lebo to aj tak vyjde najavo a môžeme prísť na to, že sa v krajine tlačí pri výpovediach na kajúcnikov,“ podotkol Raši. Vyzýva preto k zodpovedaniu týchto otázok pretože môžu podľa neho vzniknúť rôzne teórie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:01