maturitaTASR
StoryEditor

Dôležité info o maturitách: Študenti budú písať testy z roku 2020, sú vraj primerane náročné

TASR09.03.2022., 11:25h
Maturanti budú týždeň písať testy pripravené pre Maturitu 2020, ktorá sa z dôvodu pandémie neuskutočnila.
Lajkuj Brainee.sk na

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) zadal testy na opätovné recenzné pripomienkovanie učiteľom z praxe, aby sa vyjadrili, či sú zvládnuteľné pre žiakov aj vzhľadom na dištančné vzdelávanie.

Zo strany učiteľov dostal NÚCEM odporúčania, že testy pripravené v roku 2020 sú primerane náročné, vhodné a zvládnuteľné aj pre tohtoročných maturantov. Pre TASR to potvrdila riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.

Testy sa výrazne meniť nemohli

Riaditeľka NÚCEM zdôraznila, že hlavným vodidlom pre tvorbu maturitných testov sú cieľové požiadavky na maturanta. Ide o dokument, ktorý vymedzuje obsahový a výkonový štandard, ktorý má maturant v jednotlivých predmetoch zvládnuť.

Maturita Maturita TASR

„Keďže cieľové požiadavky sa ani z dôvodu dištančného vzdelávania oficiálne neupravovali, neredukovali a nemenili, ani my nemôžeme testy výrazne meniť. Tento dokument v plnej miere rešpektujeme pri tvorbe maturitných testov, uviedla Kanovská.

Cieľové požiadavky sú podľa slov Kanovskej prístupné pre učiteľov aj žiakov, takže maturanti vedia, čo sa od nich bude na maturite z obsahového hľadiska vyžadovať.

„V prípade písomných maturít sa overujú kľúčové kompetencie žiakov, a to čítanie s porozumením a písomný prejav v slovenskom jazyku, komunikačné kompetencie v cudzích jazykoch a matematické kompetencie vo voliteľnom predmete matematika. Takto sme zostavili, vytlačili a pripravili aj testy pre Maturitu 2020,” ozrejmila riaditeľka NÚCEM s tým, že tie však zostali nepoužité z dôvodu zrušenia maturitných skúšok.

Jednoznačnosť a zrozumiteľnosť

Pri príprave testov podľa Kanovskej kládli veľký dôraz na to, aby boli texty aj úlohy k nim jednoznačné, zrozumiteľné, aby v úlohách neboli chytáky, alebo aby nemali viacero možných odpovedí. „Preto sme do tvorby týchto testov zapojili oveľa väčší počet recenzentov z radov učiteľov stredných škôl oproti predošlým rokom,” uviedla.

Ako dodala, testové úlohy nie sú zamerané na to, aby hodnotili nejaké dielčie naučené vedomosti, ale dôraz je na kompetencie, teda najmä na prácu s textom, písomný prejav žiaka a na komunikačné kompetencie. „Tieto zručnosti budú určite maturanti potrebovať pre život a ich ďalšie štúdium na vysokej škole,” uzavrela.

Nikto s istotou nečakal, že pandémia tu s nami pobudne ďalší rok, hovorí Romana Kanovská. Nikto s istotou nečakal, že pandémia tu s nami pobudne ďalší rok, hovorí Romana Kanovská. TASR

​Maturity 2022 sa uskutočnia, otázky na ústnu maturitu upravujú školy vzhľadom na dištančnú výučbu. Časová dotácia pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky sa predlžuje oproti minulým rokom o 15 minút na každý predmet.

Maturitná skúška pozostáva z písomného testu z vyučovacieho jazyka, cudzieho jazyka a matematiky, zo slohu a z ústnej alebo praktickej časti. Štandardizovaný test a sloh budú maturanti písať od 15. do 18. marca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:07