dreamstime
StoryEditor

Zhasínajú na protest! Pamiatky vo viacerých mestách zajtra zahalí tma

ševTASR14.02.2022., 13:10h
Protest proti novému stavebnému zákonu podporia viaceré samosprávy.
Lajkuj Brainee.sk na

Na sociálnej sieti o tom informovali Čierne diery. „Pamiatkári volajú o pomoc, ale vláda ich ignoruje. Podľa nového zákona sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné. Spojili sme sa v ich mene, aby sme ich podporili – ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeologičky, architektky, akademičky a ďalšia odborná verejnosť,“ píše sa v príspevku.

Ako gesto podpory, tak plánujú zhasnutie osvetlenia pamiatok zapísaných v zozname UNESCO, ale aj mnohých ďalších stavbách a vyvesenie čiernych vlajok. Tento protest sa má uskutočniť v utorok 15. februára o 19:00.

Pripojenie sa k protestu avizovali mestá Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava či Ružomberok.

Mesto Trnava sa tiež pripojí k týmto samosprávam a zhasnú osvetlenie mestskej veže, hradieb a podľa vedúceho odboru územného rozvoja a koncepcií na mestskom úrade Ondreja Horvátha aj sakrálnych pamiatok.

​Pamiatkari protestujú proti novému stavebnému zákonu. Transformácia pamiatkových úradov na stavebné úrady, plánovaná podľa nich narýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia, bude znamenať paralýzu odbornej práce a ohrozenie pamiatok. „Celý proces prípravy zákona sme vnímali tak, že nie vždy boli hlasy dotknutých vypočuté. Veľmi podobne to bolo v prípade samospráv i pamiatkových úradov,“ konštatoval Horváth.

Zvolený spôsob protestu je podľa neho vhodným na zviditeľnenie problému, ako ho vnímajú pamiatkari. Protest podporujú, ako sa uvádza vo vyhlásení, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, akademická obec i odborná verejnosť. Nový zákon je podľa textu vyhlásenia pripájajúcich sa samospráv veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:02