Facebook/Polícia - Bratislavský kraj
StoryEditor

Kto vyrieši problém diviakov v Bratislave? Podľa magistrátu za ne zodpovedá najmä štát

TASR13.02.2022., 10:06h
Mesto Bratislava tvrdí, že má v prípade premnoženej diviačej zveri a jej výskytu v intraviláne oklieštené kompetencie. Za riešenie problému prioritne podľa magistrátu zodpovedá štát.
Lajkuj Brainee.sk na

Hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková  potvrdila, že sa stretli užívatelia poľovných revírov, zástupcovia mesta i mestských častí a navrhli plán, ako postupovať.

„Štátna regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) zabezpečuje odchyt zveri, ktorá sa vyskytne v intraviláne mesta. Povolenie mimoriadneho lovu vydáva okresný úrad. Mesto plní úlohu oznamovateľa výskytu diviakov,“ priblížila hovorkyňa. Mestská polícia môže v prípade výskytu diviakov v meste kontaktovať RVPS, ktorá zabezpečí odchyt.

Karlova Ves požiadala štát o urgentné riešenie

Problematiku premnoženej diviačej zveri v lesoch riešia aj správcovia lesov. V Bratislave sú to okrem mestských lesov aj štátne lesy či súkromné urbáre, pričom loviť môžu len oprávnené poľovné združenia. „Ktokoľvek, kto spozoruje výskyt diviakov v meste, sa môže s podnetom obrátiť na mestskú políciu na čísle 159 či priamo na štátnu RVPS,“ uviedla Schmucková.

O urgentné riešenie výskytu diviakov na území Bratislavy požiadala štát mestská časť Karlova Ves. „Je nevyhnutné, aby štátne inštitúcie konečne začali venovať problému primeranú pozornosť,“ vyhlásila karloveská samospráva. V uplynulých dňoch diviakov zaznamenali na električkovej trati na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu (utiekli späť do lesa) či pred vchodom do novej budovy Slovenského národného divadla (odchytený veterinárnym lekárom).

Premnoženie a výšený pohyb ľudí v prímestských lesoch

Dôvodom, prečo sa diviaky objavujú v bratislavských uliciach, je podľa nej ich premnoženie a zároveň aj zvýšený pohyb ľudí v prímestských lesoch. Predseda poľovníckej spoločnosti Devínska Kobyla Ján Martinovič tvrdí, že premnožený stav diviakov je jeden zo znakov globálneho otepľovania, keďže ich už netrápi krutá zima a samica dnes štandardne vrhne päť mláďat na jar aj na jeseň. Mestské lesy v Bratislave poukazujú na dostatok potravy a absenciu prirodzeného predátora, napríklad vlka.

„Odporúčame starostom a primátorom, aby sa obrátili na príslušné RVPS, ktorým je potrebné nahlásiť výskyt divej zveri v intravilánoch miest a obcí,“ uviedlo pre TASR ministerstvo pôdohospodárstva. Deklaruje, že už dlhodobo rieši problémy s premnoženou raticovou zverou, ktorá podľa rezortu nespôsobuje problémy len v mestách, ale aj poľnohospodárom a lesníkom.

Ministerstvo mimoriadne zriadilo e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., na ktorú môžu zástupcovia samospráv zasielať informáciu o výskyte diviakov a zároveň žiadosť o intervenciu zo strany veterinárnych lekárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:47