Pexels.com/ Kaboompics/Thought Catalog
StoryEditor

Meta hrozí, že stiahne Facebook z Európy. Čo Slováci, ešte stále dávate Yankees všetko o sebe? Reaguje polícia

ČTKpc08.02.2022., 13:00h
Nie je to prvýkrát, čo Facebook pohrozil obmedzením svojich služieb.
Lajkuj Brainee.sk na

Na sociálnych sieťach sa šíri množstvo hoaxov. Jedným z nich je status, prostredníctvom ktorého „zakážeš“ Facebooku zbierať o tebe údaje. Aj napriek tomu, že je to vyvrátený nezmysel, stále sa nájdu ľudia, ktorí tomu uveria.

Americká spoločnosť Meta Platforms však pohrozila, že z Európy stiahne Facebook aj Instagram, pokiaľ nebude môcť naďalej prenášať dáta používateľov na server Spojených štátov. Firma to uviedla v podrobných záznamoch o hospodárení, ktoré predložila americkej komisii pre cenné papiere, informovala agentúra ČTK.

Negatívny vplyv 

Dáta Facebooku a Instagramu sa spracovávajú na amerických aj európskych serveroch, čo je kľúčové pre cielenie reklám a firmy, ktoré na týchto sociálnych sieťach pôsobia. To potvrdil aj viceprezident spoločnosti Meta pre globálne záležitosti. „Malo by to negatívny vplyv pre mnoho podnikov v Európskej únii, ktoré sa spoliehajú na služby a reklamy, ktoré spoločnosť poskytuje,“ povedal Nick Clegg.

Kľúčovou otázkou pre Meta sú transatlantické dátové prenosy, regulované prostredníctvom takzvaného Privacy Shield a ďalších vzorových dohôd, ktoré Meta používa alebo používala na ukladanie dát od európskych užívateľov na amerických serveroch. Súčasné dohody o umožnení prenosu dát sú v súčasnosti v EÚ pod prísnou kontrolou.

Kliky, lajky či komentáre 

Určite si sa však už aj ty stretol so statusom na Facebooku, prostredníctvom ktorého „zakážeš“ tejto spoločnosti zbierať o tebe údaje. „Takéto správy sú nezmysel, keďže každý, kto sa zaregistroval na Facebooku, automaticky súhlasí s pravidlami tohto amerického gigantu,“ opätovne vyvracia informácie Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti

Polícia sa taktiež vyjadrila k situácii v súvislosti s vypnutím Facebooku pre Európanov. „Je to dosť odvážne tvrdenie, no ukazuje, akú hodnotu majú vaše údaje pre tohto amerického miliardára. Každou registráciou, prihlásením, statusom, lajkom, zdieľaním, komentárom, klikom podporujete Spojené štáty americké, keďže gigant menom Facebook je pre celú ich krajinu megalomansky významný a potrebný,“ dodala polícia s podpichovačnou otázkou - čo Slováci, ešte stále ste na Facebooku a dávate Yankees všetko o sebe?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:13