UžívateľUnsplash/Christin Hume
StoryEditor

V zajatí sociálnych sietí: Sú mladí, aktívni, no musia celé dni sedieť kvôli práci na sociálnych sieťach. Aké to je?

Lukáš KovalčíkTASR26.01.2022., 11:00h
Čo robiť, ak na sociálnych sieťach tráviš až priveľa času, no tvoja práca si to žiada?
Lajkuj Brainee.sk na

Sme obrovská online komunita. Drvivá väčšina (nielen) mladých ľudí si svoj život bez sociálnych sietí dnes už nevie predstaviť. Facebook, Instagram, TikTok a mnohé ďalšie sú významnou súčasťou našich životov. Okrem komunikácie s priateľmi, sledovania stránok či profilov, majú sociálne siete v súčasnosti aj významný pracovný rozmer.

Pandemický homeoffice zasiahol milióny ľudí po celom svete. Tí museli prejsť na tento pracovný režim, a práve sociálne siete sú často jeho neoddeliteľnou súčasťou. To so sebou prináša aj mnohé polemiky. Netrávime na sociálnych sieťach až príliš veľa času? Ak je to súčasť našej práce, máme vôbec nejaké možnosti, ako to zmeniť? Ovplyvňujú dlhé hodiny na sociálnych sieťach náš osobný život v negatívnom smere? 

11 až 15 hodín denne na internete

Traja mladí ľudia s pracovnou profesiou, ktorá je neoddeliteľne spätá s týmto fenoménom, nám prezradili, ako to u nich vyzerá.

Tridsaťročný Samuel pôsobí ako Head of Support/Project Manager v IT firme. Na internete denne strávi 11 až 15 hodín. Približne 80 percent z toho zaberá čas strávený na sociálnych sieťach. Sú pre neho totiž bežným pracovným prostriedkom.

IT manažér Muž Unsplash/Bermix studio

„V práci používame Intranet, komunikačnú platformu Rocket.Chat, aplikáciu Confluence, ale aj Facebook či softvér Jira,“ hovorí mladý projektový manažér. „Približne 3x týždenne mám pohotovosti, kedy som dostupný v prípade veľkého problému 24/7,“ konštatuje Samuel. 

„Ak mám nejakú prácu online, neviem byť plne prítomný. Priateľke to samozrejme vadí, a stáva sa to pomerne často,“ vysvetľuje vedúci technickej podpory. Zároveň si však uvedomuje, že nielen jeho práca, ale aj voľný čas sú prepojené s internetom a sociálnymi sieťami. 

„V praxi si nemôžem dovoliť príliš vypínať internet. Mimo práce sa venujem hudbe, ktorá si v dnešnej dobe žiada online presence, takže ak nie som online pracovne, riešim online hudobné veci.“

Copywriter Žena Pexels/Vlada Karpovich

​Iné skúsenosti má mladá copywriterka Barbora. Na sociálnych sieťach denne strávi v práci minimálne osem hodín. Po práci im ešte venuje približne hodinu, ale nemá to úplne presne zrátané. Barbora tvrdí, že hodiny strávené na sociálnej sieti jej neovplyvňujú vzťahy v negatívnom zmysle.

„Často chodím von, cvičím a vtedy nevenujem pozornosť internetom,“ hovorí. „Špeciálne cez víkend veľa chodím do prírody pomimo internetový signál, možno keby som to nerobila, cítila by som, že je sociálnych sietí už na mňa priveľa.“

„Priateľovi jedine vadí, keď sa hrám počas seriálu jednu internetovú hru, v ktorej dekorujem,“ hovorí mladá copywriterka. Mladá žena napriek času, ktorý na internete strávi, nemá pocit, žeby ho niekedy bolo v jej živote priveľa.

Novinár Muž Pexels/Karolina Grabowska

Hľadanie rovnováhy

​Šimon je redaktor webového magazínu, počas pandémie plynule prešiel z vysokej školy do pracovného života. Na sociálnych sieťach strávi približne deväť až jedenásť hodín denne. Jeho práca si to vyžaduje, avšak napriek pomerne veľkému času, ktorý strávi na sociálnych sieťach, sa v živote snaží nájsť balanc.

Okrem klasickej osemhodinovky v práci, zvykne denne hodinu bezdôvodne scrollovať sociálne siete. Mimo toho ešte na nete hľadá zaujímavé informácie, sleduje spravodajstvo či vybavuje potrebné veci. To mu zaberie približne hodinu.

„V bývalej práci som bol platený od výkonu (bez stropu) a nie od hodiny, tak som sedel za počítačom približne 360 hodín mesačne (vrátane dištančného vyučovania na vysokej škole). To bol ale masaker, ktorý sa dlhodobo nedal zvládať,“ hovorí mladý novinár.

„Rozbilo mi to biorytmus, spánok a určite sa to podpísalo aj pod zhoršené vzťahy. To všetko je už našťastie preč, a aj keď som asi najhorší príklad work-life balance, naučil som sa venovať sa všetkému a všetkým v primeranom množstve tak, aby boli vzťahy na tej najlepšej možnej úrovni,“ myslí si Šimon.

Niekedy na neho však doľahnú pocity, že na sociálnych sieťach trávi príliš veľa času. „Zvyčajne sa vtedy pustím do upratovania (umývanie riadnu je relax!), chytím do ruky knihu, idem sa prejsť, prípadne (aj keď je to možno na Darwinovu cenu) vymením obrazovku za plátno v kine a aspoň na chvíľku vypnem od každodenných povinností,“ hovorí o tom, ako si „čistí hlavu".

Mobil Android Unsplash/Sara Kurfeß

Slovenský priemer

Na sociálnych sieťach trávia Slováci denne až tri hodiny. Populárne sú nie len u mladých, ale čoraz častejšie aj u seniorov. Len dve percentá ľudí nepoužívajú sociálne siete vôbec. Vyplýva to z minuloročného prieskumu AMI Digital Index, ktorý mapuje trendy v používaní sociálnych sietí u používateľov internetu. 

Prieskum ukázal, že 87 percent Slovákov používa sociálne siete denne a v priemere na nich strávia 183 minút. Čiže ľudia, ktorých práca súvisí s používaním sociálnych sieti na nich strávia trikrát alebo aj viac času, ako bežný užívateľ. Patria k štvrtine populácie, ktorá na sociálnych sieťach strávi viac ako štyri hodiny denne.

Internet Mobily Unsplash/Robin Worrall

​Slováci vedú aj v porovnaní s Českom. Tam je priemerná doba o 30 minút kratšia, a to 2,5 hodiny denne.

Tipy ako byť menej online

Vždy sú nejaké možnosti, ako zlepšiť svoj pracovný život a skrátiť čas strávený na sociálnych sieťach. Ľudia, ktorých práca si vyžaduje používanie týchto sietí, to majú komplikovanejšie, avšak existujú riešenia.

Dnes už existujú viaceré aplikácie, ktoré používateľovi reflektujú čas strávený na sociálnych sieťach. Tvoj Android či iOS  prinášajú podrobné štatistiky o používaní zariadenia a umožnia ti nastaviť si denné limity pre jednotlivé aplikácie či typy aplikácií.

Facebook a Instagram majú tiež podobný nástroj. V oboch aplikáciách používatelia nájdu informácie o tom, koľko času strávili v aplikácii a na webe sociálnej siete. Taktiež umožňujú nastaviť si  denné limity, ktoré ťa upozornia na to, že si chcel stráviť surfovaním na Facebooku či Instagrame vopred definovaný maximálny čas.

Joga Ženy Unsplash/Dylan Gillis

​Ďalším tipom je nájsť si záľuby, ktoré si nevyžadujú online priestor. Ľudia, ktorí trávia v práci dlhé hodiny na internete, by mohli aspoň svoj voľný čas tráviť mimo neho. Čítať si dobrú knihu, cvičiť jogu alebo vybrať sa na turistiku, môžeš aj bez počítaču či mobilu. 

Sociálny pôst je jednoduchou a efektívnou metódou, ako skrátiť svoj čas online. Ide o to, že človek si vopred naplánuje dni, v ktoré skrátka nebude používať sociálne siete. Ideálnym časom je napríklad víkend. V súčasnosti vznikajú rôzne iniciatívy, ktoré túto myšlienku propagujú. Takto strávený čas, ti môže pomôcť získať si odstup a nadhľad k tejto problematike.

Posledným a dôležitým bodom je nescrollovať bezdôvodne sociálne siete. Na Facebook či Instragam by si mohol skúsiť chodiť vtedy, ak máš nejaký jasný zámer. Napríklad pridávanie fotky či sledovanie konkrétnej stránky. Plus ak nebudeš používať telefón hodinu pred spaním a hodinu po prebudení, urobíš svojmu zdraviu určite dobre.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:47