HN/Katarína Šelestiaková
StoryEditor

Útok v Miloslavove: Opustené družstvo miestni volajú „feťácky brloh“. Zgrupujú sa tam mladiství z celého okolia

Katarína Šelestiaková08.01.2022., 08:35h
Z ľudského hľadiska sú už rodičia dosť potrestaní, lebo určite nechceli mať deti, o ktorých sa takto píše - hovorí psychológ Dušan Kešický.
Lajkuj Brainee.sk na

„Natáčajte to,“ – počuť na videu výkriky neznámeho dievčaťa, ktoré takto povzbudzuje kamarátov, aby sa navzájom fackovali. Jedno z mnohých nepochopiteľných videí, ktoré mladiství z Miloslavova nahrali, bolo zrejme predohrou k ďalšiemu nočnému vyčíňaniu, ktorého brutalita otriasla Slovenskom.

Na aktuálne zverejnených záberoch už nevidíme nevinné fackovanie, ale surovú bitku a ponižovanie len 11-ročnej školáčky.

V areáli bývalého družstva povzbudení návykovými látkami viacerí mladiství doslova liali alkohol do surovo zbitej zakrvavenej blonďavej dievčiny.

Pritom ju natáčali na mobil a hoci sa snažila brániť, vyzliekali ju donaha a videá postupne pridávali na sociálne siete.

Maloletá po incidente spáchanom v bývalom „prasačinci“ skončila v nemocnici. Nebyť tohto brutálneho videa, asi by kompetentní opäť nekonali.

Zdroje HN potvrdili, že sa na bývalom družstve, kde predtým chovali prasce, stretáva podgurážená mládež už dlhšie a niečo podobné sa tak dalo čakať.

Ani jedného policajta

V obci Miloslavov, ležiacej na skok od hlavného mesta, vládne niekoľko dní po incidente predvíkendový pokoj. Okrem zopár unudených mladistvých a mamičiek s kočíkmi je na uliciach pomerne prázdno a ticho.

Narúša ho len pre maličkú obec nezvyčajné množstvo novinárov. Tých stretávame na každom kroku, pri miestnom úrade, pred obchodom, bývalom družstve či pred školou.

Na rozdiel od polície, ktorej avizované posilnené hliadky hľadáme márne a na ktoré za celý čas nenarazíme. Miestni trpezlivo zodpovedia každú otázku, ale svorne opakujú, že je to „citlivá záležitosť“.

V obchode sa informujeme na cestu na družstvo, kde sa inkriminovaný zločin spáchal a prívetivé predavačky nás ochotne navigujú.

„Tu choďte za touto bytovkou, po Čerešňovej ulici a na jej konci nájdete starý plot s budovami. Ale ja by som tam nešla ani cez deň, nechápem, že sa tie decká nebáli aj v noci?“ pýta sa nás zhovorčivejšia z predavačiek, akoby sme práve my vedeli odpoveď na túto otázku.

„No vravte, prečo sa tie decká takto nahrávajú?“ pokračuje. Odvetíme, že aspoň sa tomu začnú kompetentní konečne venovať. „No hej, ale čo ich rodičia, nevedeli o tom?“ vyprevádza nás slovami, ktoré si položí azda každý rodič pubertiaka.

Pred starou hrdzavou bránou bývalého JRD nás už pri aute čaká zhovorčivý pán, ktorý sa predstaví ako Anton Patrnčiak.

Na otázku, prečo to tu ešte nekontroluje polícia, odvetí vlastník jedného z bývalých družstevných pozemkov najskôr myknutím pleca a potom dodá, že majú prísť v piatok.

„Nie dnes, až o týždeň. Čo vám poviem? Už roky na to upozorňujeme, ľudia mi hlásia, že tu máme z toho feťácky brloh, že nám to tu podpália. Voláme aj políciu, ale prišli len raz, aj to len vtedy keď cigáni a schválne nepoviem Rómovia, lebo títo boli zlodeji, nám to tu vykrádali. To aby tu človek chodil ozbrojený,“ nešťastne pokrúti hlavou a pokračuje.

„Viackrát nám domáci hlásili, že sa tu tie decká v noci pohybujú, mali sme tu plot a pozrite, akú dieru spravili,“ ukazuje na zničené oplotenie, ktorým sa do zničeného areálu ľahko vojde.

Štátnu políciu majú v Miloslavove vraj dva roky, mestskú nemajú. „V Rakúsku im stačí mať tabuľku so zákazom vstupu a u nás ani plot nepomôže,“ rozhorčene argumentuje a dodá, že samozrejme, po tomto čine ho opravia, aby sa tam už nikto nepovolaný nedostal.

Ochotne nám rozpráva celú genézu, ako tu v minulosti chovali prasce, že teraz už o pozemky a schátrané domy nikto nemá záujem a stráženie by ich vyšlo príliš draho.

Aj to, ako tam cez víkendy chodia partie "paintballistov", ale tí vraj majú od nich povolenie. Inak je vstup zakázaný.

V zle oplotenom areáli sa nachádza viacero budov. Jedna sa využíva na spomínaný paintball, no okolie je veľmi zanedbané.

Množstvo odpadkov, hlavne sklenených fliaš od alkoholu a plastových od malinoviek, naznačí, že sem mladí chodievajú naozaj pravidelne. Okrem smradu a posprejovaných stien tu návštevníka nič pekné nečaká.

Naše kroky tak mieria na Obecný úrad za starostom, ktorý síce v piatok nemá úradné hodiny, ale bolo by celkom logické, ak by po takomto škandále zastupiteľstvo zasadalo.

Dvere sú zamknuté a starosta Milan Baďanský, ktorý ako jediný nemá na stránke zverejnený telefonický kontakt, napokon mailom reaguje, že ich stanovisko je dostupné na webe obce.

Potvrdzuje, že deti v areáli už riešili viackrát, ale takýto násilný čin, k akému došlo v nedeľu, sa ešte nevyskytol. Médiá spomínajú aj iný prípad, a to, keď na tom istom družstve mala minulý rok zaútočiť skupina tínedžerov aj na 15-ročné dievča.

Chceli ju zhodiť z posedu a dostala aj pár faciek. Deti si to opäť nahrávali na mobil. „Vyrovnám ti tvár a budeš normálne vyzerať,“ hovorí vo videu agresorka obeti a vzápätí jej jednu utne. Mama šikanovanej dievčiny síce volala policajtov, no v tomto prípade polícia bitku tínedžerov neriešila.

Otec sa dcéry zastal

Obec vraj nemá dosiaľ žiadne oficiálne informácie o totožnosti aktérov tohto ohavného činu, „s výnimkou jednej osoby, o ktorej to napísal na facebooku jej rodič“.

Ide o Miroslava S., ktorý sa krátko po incidente zastal na sociálne sieti svoje dcéry, avšak po reakciách, ktoré jeho status zaplavili, ho urýchlene vymazal.

Píše v ňom, že jeho dcéra dávala obeti pomoc tým spôsobom, že ju prefackala a strčila jej prsty do krku, aby sa vyvracala. Viaceré dievčatá, údajne aj jej spolužiačky, čin verejne odsúdili a tiež upozornili na to, že Ela bola pod vplyvom návykových látok nie po prvýkrát.

Diskutujúci sa zhodli na tom, že mladá Ela sa často chváli, že jej nič nehrozí, lebo jej mama je policajtka. Podľa iných je zas jej otec policajt a matka má údajne pracovať v tajnej službe.

Slovenská informačná služba v odpovedi pre HN jednoznačne odmietla akékoľvek spájanie so zverejneným prípadom.

„A zároveň ostro odsudzujeme akékoľvek formy násilia páchaného na jednotlivcoch, zvlášť ak poškodenými sú maloleté osoby. SIS plne dôveruje konaniu príslušných orgánov v dotknutej veci a vyjadruje presvedčenie, že tento šokujúci prípad násilia bude v plnom rozsahu riadne objasnený. Zároveň uvádzame, že služba nie je vecne príslušným štátnym orgánom na objasnenie predmetného skutku,“ reagovala hovorkyňa Zuzana Morávková.

Podľa zdroja HN matka páchateľky v tajnej službe nepracuje, je tam zamestnaná len jej menovkyňa. Podľa zistení HN je meno otca zas v obchodnom registri uvedené pri niekoľkých spoločnostiach so širokým predmetom činností.

Podľa výpisu z listu vlastníctva je v katastri na majetkoch rodičov uvedené len meno otca, ktorý by mal v obci vlastniť dom aj byt.

Lukratívny dom s bazénom v novej štvrti, ktorého vlastníkom je od roku 2010, vyzeral opustený, na naše zvonenie nikto nereagoval, hoci už v pondelok majú deti nastúpiť do školy.

Stretávajú sa v ruinách

Z neoverených informácií sa starosta domnieva, že v medializovanom prípade šikany takmer všetci boli z okolitých obcí, vrátane obete a teda zrejme nie sú žiakmi základnej školy v Miloslavove.

„Obec pripravuje spolu so základnou školou, cirkvami, športovým klubom a spoločenskými organizáciami návrh krokov a opatrení zameraných na prevenciu a predchádzanie podobným činom, o čom bude priebežne informovať,“ reagovala pre HN Jarmila Grujbárová, poverená zastupovaním starostu.

Domáci nám stanovisko starostu potvrdia. „Áno, tí mladí až na to jedno dievča nie sú od nás, stretávajú sa na vlakovej stanici a pešo chodia k tým zrúcaným domom,“ ukazuje postaršia pani, zjavne o incidente informovaná.

Aj podľa nej dochádzajú z Kvetoslavova, Šamorína a z Podunajských Biskupíc. Ochotná pani nám ešte ukáže cestu k základnej škole, kde aj podľa počtu zaparkovaných áut vládne čulý ruch.

Napriek tomu je brána zatvorená a do budovy školy nás nevpustia. Hlas z videovrátnika nás uistí, že riaditeľka je zaneprázdnená a „škola nie je kompetentná sa k prípadu vyjadrovať".

„Tak, ako dnes uviedli na spoločnej tlačovej besede generálny prokurátor, minister vnútra a policajný prezident, je potrebné nechať políciu robiť svoju prácu a tou je riadne vyšetrenie tohto incidentu,“ žiada o upokojenie situácie starosta.

Agresivita podľa psychológa

Hoci sa internetom šíria ďalšie videá, polícia stále tvrdí, že neeviduje žiadne podanie od občanov obce, ktoré by sa týkalo detského gangu.

„Takéto agresívne prejavy sú neregulovanou potrebou uvoľňovať nahromadenu agresivitu. Je potrebné sa opýtať, kde sa v nej berie agresivita v takejto miere a prečo nemá rozvinuté veku primerané regulačné mechanizmy, ktoré by ju brzdili v takomto konaní,“ opisuje konanie mladistvej Ely, jednej z viacerých páchateľov, psychológ Dušan Kešický.

Na margo reakcie jej otca na sociálnej sieti odvetí, že bez ohľadu na to, čo si o tom myslia rodičia, je zrejmé, že napriek ich snahe sa niečoho dostalo menej, ako malo a naopak.

„Je zrozumiteľné, že rodič sa zastáva svojho dieťaťa. Veď je prirodzene presvedčený, že mu dal všetko, čo mohol a teda ho musí vnímať pozitívne. Inak by musel pripustiť, že ako rodič žil zbytočne,“ myslí si psychológ a dodáva, že to, že sa otec angažuje v spleti nezrozumiteľných príspevkov na sociálnej sieti je jednoznačne v neprospech dieťaťa.

Dievča konalo pod vplyvom zdeformovaného hodnotového systému a takto posudzuje aj komentáre k svojmu konaniu. Momentálne nie je schopné sa koncentrovať na príčiny toho, prečo sa nachádza v zlej situácii a zhodnotiť mieru svojho podielu,“ tvrdí odborník a dodá, že okrem jadrovej rodiny sa na eskalácii násilia podieľa širšie sociálne okolie svojou pasivitou.

Mnohí odborníci upozorňujú, že polícia by mala riešiť nielen detí, ale aj ich zákonných zástupcov. Tých aktuálne čakajú výsluchy.

„Myslím si, že z ľudského hľadiska sú už rodičia dosť potrestaní, lebo určite nechceli mať deti, o ktorých sa takto píše. Trest z právneho hľadiska je daný zodpovednosťou rodiča za svoje dieťa. Nevyrieši však ďalší vývin dieťaťa. Zmenu v osobnosti dieťaťa nezabezpečia ani tzv. výchovné opatrenia, pobyt mimo rodinu, alebo formálne "psychologické intervencie". Jedinou cestou je dlhodobá, profesionálne vedená rodinná terapia,“ doplní Kešický.

Polícia vraj nastupuje tam, kde zlyhali rodičia

Minister vnútra Roman Mikulec sa ohradil voči rečiam, že polícia v prípade šikany nekoná. Podľa neho už začali trestné stíhanie vo veci lúpeže, čin však môžu neskôr prekvalifikovať.

A okrem represívnej činnosti pri takýchto incidentoch pôsobí vraj polícia aj preventívne. „Pracovníci prevencie kriminality majú v predškolských a školských zariadeniach prednášky venujúce sa aj témam diskriminácie, psychickej, fyzickej či virtuálnej šikane. Školské zariadenie v Miloslavove podľa mojich informácií nebolo výnimkou,“ uviedol Mikulec. Dodal však, že „úlohou polície nie je suplovanie výchovy za rodičov či školu. Polícia nastupuje tam, kde zlyhali iní“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:23