Facebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Mladík v Bardejove napadol na novoročnej omši kňaza. Ten mu odpustil, policajti však nie

Miroslav Kamody03.01.2022., 09:04h
Počas prvého dňa tohto roku bol pri slúžení liturgie v gréckokatolíckom chráme v Bardejove napadnutý 26-ročný kňaz. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.
Lajkuj Brainee.sk na

„Muž udrel rukou kňaza do ramena. Napadnutý kňaz neutrpel žiadne zranenia, k útoku ale došlo na mieste verejnosti prístupnom,” napísali policajti v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa medializovaných správ kňaz útočníkovi odpustil, no polícia to však vidí inak. „Prípadom sa zaoberá poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Bardejove, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva,” pokračuje polícia.

Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trestnú sadzbu odňatia slobody až na tri roky, dodali prešovskí krajskí policajti v príspevku. 

Arcibiskup netají rozorčenie

Incident pri ktorom došlo k napadnutiu gréckokatolíckeho duchovného v Bardejove, je ohrozením osoby kňaza v jeho službe. Tvrdí to gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„S ľútosťou som prijal správu o útoku výtržníka na nášho mladého kňaza, ktorý sa odohral počas slávenia liturgie na Nový rok vo farnosti na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Slovensko bolo vždy charakterizované ako národ so silnými kresťanskými koreňmi viažucimi sa na duchovné dedičstvo sv. Cyrila a Metoda, čo je zakotvené aj v preambule Ústavy SR. S veľkým rozrušením som vnímal už ataky, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi udiali na Slovensku, či už šlo o posprejované kostoly a kláštor v Bratislave, alebo útok zbraňou na kostol v Dúbravke,” povedal Babjak.

Kňaz Pexels/Alexandr Podvalny

​Aktuálny incident je však podľa neho už ohrozením osoby kňaza v jeho službe. „Pre mňa je to nepochopiteľný skutok. Chápem, že situácia v spoločnosti je aj pod vplyvom pandémie nového koronavírusu napätá, no takéto prejavy nič nevyriešia. Kresťanstvo podľa vzoru Ježiša Krista šíri lásku, pokoj a odpustenie,” skonštatoval Babjak.

„Dávajme dobrý príklad mladej generácii, aby nestrácala ideály, aby neblúdila v rozmanitých spletiach nadávok, pohoršení a segregačných postojov,” doplnil. Incident sa podľa Pavlišinoviča odohral v sobotu (1. 1.) v gréckokatolíckom Chráme bl. hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Počas slávenia svätej liturgie predstúpil pred kňaza muž, ktorý mal oblečenú bundu s urážlivým textom voči Bohu.

Po tom, ako kňaz predniesol čítanie zo svätého evanjelia muž k nemu pristúpil a udrel ho do pravého ramena. K výtržníkovi hneď pristúpili blízko stojaci veriaci a vyviedli ho z chrámu. Muž aj počas tohto momentu v chráme vulgárne nadával. „Kňaz v závere liturgie povzbudil veriacich, aby mali s výtržníkom pochopenie, pomodlili sa za neho a odpustili mu. O tento incident sa ihneď začala zaujímať polícia a prípad je v štádiu vyšetrovania,” dodal Pavlišinovič.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 14:49