Marta Fandlová
StoryEditor

Stačí chvíľa a v bezobalovom obchode nakúpiš darčeky pre celú rodinu. Tipy, ktoré nesklamú

Marta Fandlová21.12.2021., 09:00h
Aj posledné chvíle na nákup darčekov môžu byť ekologickejšie. V bezobalovom obchode nakúpiš pre všetkých za pár eur.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Vianoce ľudia vyprodukujú dvojnásobne viac odpadu ako v iných častiach roka. Darčeky, ktoré nevytvoria veľa odpadu sú tou správnou voľbou. Možno budeš prekvapený, ale v populárnych bezobalových obchodoch dokážeš kúpiť každému členovi rodiny nejakú drobnosť či praktický dar, ktorým potešíš nie len pod stromčekom, ale trebárs aj na narodeniny.

Vedel si o tom, že bežný Slovák minie na vianočné darčeky priemerne 200 eur? Vianoce sa tak stali veľmi rýchlo sviatkami konzumu. Nakupujeme veci, ktoré v skutočnosti až tak nepotrebujeme. Na konzumný spôsob života, ktorý vedieme, by sme potrebovali 1,75 planéty, ale to nie je reálne.

Existuje však miesto, na ktorom zoženieš oveľa ekologickejšie a udržateľnejšie dary pre celú rodinu. Či je to mama, babka, brat.

Už dávno totiž neplatí, že v zero waste obchode nakúpiš len potraviny. Vieš tam nájsť darčeky naozaj pre každého. Na jednom mieste si môžeš kúpiť rôzne výrobky od lokálnych predajcov, či slovenských výrobcov, organické telové mlieko, bambusovú kefku, či sviečky všetkých farieb a vôní.

Stačí chvíľa a v bezobalovom obchode nakúpiš darčeky pre celú rodinu. Tipy, ktoré nesklamú Marta Fandlová

​Určite si zachytil, aj v našich článkoch, že potraviny – či už trvanlivé, strukoviny, alebo aj čerstvé a kozmetiku veľmi jednoducho kúpiš v zero waste obchode. Čo si možno nevedel, že tieto prevádzky sa začali orientovať aj na rôzne eko vychytávky, ktoré nám nie len uľahčujú život, ale aj nahrádzajú plastové či inak konzumné potreby – či už kozmetické alebo hygienické. My sme sa boli v jednom takom obchode pozrieť a prinášame ti skutočne dobré nápady, ako pod jednou strechou nájdeš pre každého niečo.

Máš mladšieho súrodenca, alebo netere či synovcov? Voskové obrúsky na desiatu pre dieťa a omaľovánka ich určite potešia. A ty môžeš mať dobrý pocit, že sa aj niečo naučia.

Dózy od mamy môžu byť minulosťou. Rád si pripravíš ľahký obed či desiatu? S kamoškou si chodíte sadnúť na lavičku v parku kde debatujete a jete ekologicky zabalené jedlo z domu? Buď IN a stav na istotku – tento lunch box sa jej určite bude páčiť.

Stačí chvíľa a v bezobalovom obchode nakúpiš darčeky pre celú rodinu. Tipy, ktoré nesklamú Marta Fandlová

​Kozmetika je taký ten „must have“ Vianoc. Aj tak by sme si ju kúpili, lebo ju používame, a padne nám možno vhod, ak nám niekto daruje niečo drahšie či kvalitnejšie. To najkvalitnejšie, čo môžeš svojim blízkym darovať, je starostlivosť o ich domov – planétu. V bezobalovom obchode nájdeš pánsku kozmetiku, na výber máš niekoľko druhov. Stačí si privoňať. A taký otec či dedko budú možno prekvapení, ako ich potomkovia myslia na ekológiu.

Stačí chvíľa a v bezobalovom obchode nakúpiš darčeky pre celú rodinu. Tipy, ktoré nesklamú Marta Fandlová

​Kamarátku, sestru či mamu môžeš potešiť napríklad aj zero waste doplnkami do kúpeľne, v obchode U Vážky nájdeš napríklad ekologický odličovací tampón, či šampón na vlasy bez obalu. Okrem toho, že sú to fakt pekné a ekologické veci, sa môžete vnútorne tešiť z pocitu, že predsa zachraňuješ planétu!

Stačí chvíľa a v bezobalovom obchode nakúpiš darčeky pre celú rodinu. Tipy, ktoré nesklamú Marta Fandlová

​Maminu môžeš potešiť aj voňavými sviečkami napríklad od slovenskej značky So.Slow candles, ktorá vyrába sviečky naozaj udržateľným spôsobom. Okrem iného je to veľký hit na Instagrame – to je skôr informácia pre teba, ako pre mamu, ale taká pekná storka nie je nikdy zlá.

Stačí chvíľa a v bezobalovom obchode nakúpiš darčeky pre celú rodinu. Tipy, ktoré nesklamú Marta Fandlová

​Najväčším prekvapením pre nás bolo to, keď sme našli v bezobalovom obchode knižný kútik. Praktické, zaujímavé počiny potešia napríklad babku.

Pýtaš sa, prečo je dobré nakupovať v zero waste obchodoch? V prvom rade zmenšuješ množstvo plastov, ktoré cez deň vytvoríš. Je to preto, lebo v zero waste obchodoch nakupuješ len do vlastných nádob. Zero waste obchod U Vážky len za jeden rok pomohol ľuďom eliminovať neuveriteľných 275 000 obalov.

Zároveň podporuješ aj lokálnych a slovenských predajcov, práve sortiment v týchto obchodoch pochádza priamo od nich. Okrem toho vďaka nákupom v zero waste obchode nebudeš plytvať toľko potravinami, čo je naozaj dobrá správa, keďže emisie z plytvania potravinami sa môžu čoskoro stať najväčším tvorcom svetových emisií.

Mamine:

Kuchárska kniha

Mydlo Chvíľa Pohody

Príbory

Šampúch

Kamoške:

Sviečka

Deodorant

Esenciálne oleje

Otcovi:

Bambusová dentálna niť

Termoska na kávu

Eco-friendly fľaša

Pre deti

Kniha Planéta Zem sa usmieva

Voskové vrecko na desiatu

Desiatový box

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:39