PrezidentkaTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prezidentka Čaputová: Životný príbeh V. Havla ukazuje, že ideály do politiky patria

TASR18.12.2021., 11:18h
Životný príbeh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patria. Bez nich ostanú len čiastkové záujmy, ktoré majú krátkodobú trvácnosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na desiate výročie úmrtia posledného československého a prvého českého prezidenta Václava Havla.

Havel bol podľa nej človek spojený s najvýznamnejšími chvíľami slovenskej a českej histórie.

„Havel sa podieľal na všetkých troch líniách posledných piatich desaťročí - ako disident a politický väzeň, ako výrazná a nezabudnuteľná tvár Novembra i ako prvý ponovembrový prezident, ktorý bývalým sovietskym satelitom pomáhal začleniť sa do západného demokratického sveta," pripomenula hlava štátu.

Zdôraznila, že posledný československý prezident bol presvedčený o dôležitosti rozvoja a kultivovania mravného poriadku, ktorý jediný môže byť zdrojom rešpektu k pravidlám ľudského spolužitia. Bez neho nemá spoločnosť podľa Havla šancu na pokoj, stabilitu, spokojnosť a prosperitu. „Aj preto odkaz Václava Havla nemá iba podobu akéhosi pomníka, ku ktorému pri výročiach kladieme vence. Naopak, núti nás v každej chvíli klásť si otázku, v akej miere tento ideál demokracie napĺňame," dodala Čaputová.

​Havel stál na čele spoločného štátu Čechov a Slovákov od roku 1989 do roku 1992, desať rokov bol potom prezidentom Českej republiky. Stál aj za vznikom Charty 77 a bol jedným z jej prvých troch hovorcov.

Za literárne a dramatické dielo, za zmýšľanie a celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv udelili Havlovi mnohé ceny, vyznamenania alebo čestné doktoráty.

Ako prvý Čech dostal 23. júla 2003 najvyššie štátne vyznamenanie USA - Prezidentskú medailu slobody. Zomrel 18. decembra 2011 v Hrádečku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:06