Aktuálne spravodajstvo na BraineeBrainee
StoryEditor

Omicron je už aj na Slovensku. Zachytili prvé tri prípady

Tasr11.12.2021., 11:44h
Na Slovensku zachytili prvé tri prípady omicron variantu koronavírusu.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku zachytili prvé tri prípady variantu nového koronavírusu omicron. Všetci traja infikovaní pricestovali z rizikových krajín, boli očkovaní a priebeh ochorenia majú ľahký. Informovali o tom v sobotu v Ivachnovej predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Osoby, u ktorých v piatok večer potvrdili omikron variant nového koronavírusu, navštívili viacero rizikových krajín. Hranice Slovenska prekročili individuálnou dopravou a od príchodu na Slovensko boli od začiatku v domácej izolácii podľa pokynov hygienikov. 

Výskyt variantu omicron odhalili laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave.

Prioritne sú sekvenované vzorky z rizikových krajín

Výskyt tohto variantu u očkovaných osôb prichádzajúcich z potenciálne rizikových krajín podľa odborníkov prekvapivý nie je. ÚVZ poukázal na to, že osoby, ktoré aktívne navštevujú zahraničie, bývajú zaočkované vo vyššej miere, keďže im to značne uľahčuje cestovanie počas pandémie nového koronavírusu. Pozitivita na nový koronavírus u ostatných osôb, ktoré zareagovali na výzvu ÚVZ SR a postupujú podľa platnej vyhlášky, sa však potvrdila zatiaľ len minimálne.

Pozitívne vzorky od osôb, ktoré prišli z potenciálne rizikových krajín, sú sekvenované prioritne. V sekvenovaní týchto vzoriek sa naďalej pokračuje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:26